Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Asad se ukryl v ruském bunkru bez oken před úderem Trumpa, uniklo o prezidentovi

Autor: Darina Jíchová - 
13. dubna 2018
10:40

Syrský prezident Bašár Asad se skrývá v ruském bunkru, zatímco západní země v čele s americkým prezidentem Donalnem Trumpem připravují vojenskou protiakci. Chystají se na ni v reakci na útok v Dúmě, při kterém za použití chemických zbraní zemřelo 75 lidí a více než 500 bylo zraněno. Tvrdí to alespoň blízkovýchodní média a britský list The Mirror. Asad a jeho generálové věří, že USA a jejich spojenci pravděpodobně zaútočí na vojenské základny, centrály zpravodajských služeb, sklady chemických zbraní a na Asadova luxusní centra.

Americká, britská a francouzská vláda se shodly na nezbytnosti zakročit proti Asadově režimu. Jejich cílem bude zabránit opětovnému použití chemických zbraní v zemi. Zapadní státy v čele s USA tak připravují „adekvátní mezinárodní“ odpověď.

Francouzský prezident Emmanuel Macron se nechal slyšet, že pokud dojde k vojenskému úderu, jeho terčem budou syrská vládní chemická zařízení. Zdroj ale sdělil novinářům, že cílem by se mohly stát také vojenské a zpravodajské základny i Assadovy opulentní vily a domy jeho nejbližších spolenců.

Asad uprchl na ruskou základnu

Novináři Mirroru obdrželi zprávy, že během noci na pátek Asad uprchl z Damašku, z města odjel s ruským vojenským konvojem. Asad odmítá odpovědnost za sobotní útok v Dúmě, Rusko tvrdí, že nebyly použity chemické zbraně. Deník Baghdad Post uvedl, že má snímky krytu, kde se Asad ukrývá. Bunkr se nachází na ruské letecké základně Hmímím na západu Sýrie. Reportéři napsali, že jeho úkryt nemá okna a že Asad nesmí nikam volat, aby jeho poloha zůstala utajená.

Syrský prezident Bašár Asad a ruský prezident Vladimir Putin. Syrský prezident Bašár Asad a ruský prezident Vladimir Putin. | Reuters

„Úder proti Asadovým chemickým skladům v roce 2017 neměl žádný efekt, také útok na vojenské základny ho nechá zcela chladným. Pokud chceme dosáhnout nějaké změny, musíme zaútočit přímo na něj,“ sdělil deníku utajený zdroj, který dodal: „Je zřejmé, že chystaný zasáh bude větší, než všechny dosavadní útoky – bude více cílů, mezi nimi i Asadovy paláce a domy jeho nejbližších spojenců.“

Odpověď na útok v Dúmě

V sobotu během chemického útoku na Dúmu zemřelo 75 lidí, mezi nimi i děti, dalších 500 jich bylo zraněno. Rozbory krve a moči dokázaly, že byly použity chemické zbraně. Testy prokázaly přítomnost chlóru a dalšího nervového toxinu.

Útok na město Dúmá v Sýrii. Byl použit chlór, sarin, nebo je celý vymyšlený? Útok na město Dúmá v Sýrii. Byl použit chlór, sarin, nebo je celý vymyšlený? | ČTK

Americký prezident Donald Trump pohrozil Sýrii i Rusku. Na svém twitteru napsal: „Čekejte naše rakety.“ Následně připojil: „Útok přijde, jen jsem neřekl, kdy.“ Rusko varovalo, že jakákoliv akce proti Sýrii bude mít děsivé následky a mohla by vyvolat válku. Vztahy mezi Ruskem a USA jsou napjaté. Kvůli otravě Sergeje Skripala a jeho dcery Juliji roste tenze i mezi Ruskem a Velkou Británií.

Rusko-americký konflikt

Britské ponorky, francouzské bombardéry a americké válečné lodi jsou v pohotovosti. Ruský velvyslanec v OSN Vasilij Něbenzja dnes požádal západní země, aby se zaměřili na jejich společnou prioritu, kterou je podle něj „zabránit válce“. Reportéři Mirroru chtěli vědět, zda uvažuje i o rusko-americkém konfliktu. „Počítat musíme se vším, bohužel jsem viděl zprávy z Washingtonu, byly velmi útočné,“ prohlásil Něbenzja.

ferrys ( 14. dubna 2018 12:12 )

Asad se bojí, aby nedopadl jak Saddám Husajn v Iráku, tedy na oprátce.Také takový despota.Kdyby nebylo rusů, už by dávno visel.Takto tam ještě dlouho nebude klid.Zato Irák se pomalu, i když s problémy dává do pořádku.Jak to tam fungovalo za Husajna, jsem osobně poznal, lidi se ho báli.

abaron ( 13. dubna 2018 13:26 )

Valentinián I. Zbojníkov a zlodejov dával bez súdu popraviť. Mníchov a pustovníkov zaradil do armády. Všetky prejavy neposlušnosti vnímal ako zradu a porušenie povinnej disciplíny. Často usporadúval vojenské trestné expedície, ktoré pálili dediny a úrodu. dejiny sa opakujú

abaron ( 13. dubna 2018 13:17 )

Acta est fabula, plaudite – „představení skončilo, tleskejte!“, závěr římských komedií, také poslední slova císaře Augusta.

uklid ( 13. dubna 2018 12:30 )

Ruští vojáci jsou v Sýrii na pozvání legitimní vlády. Tedy v souladu s mezinárodním právem. Američtí vojáci, ale i speciální jednotky ostatních západních států jsou v Sýrii bez pozvání legitimní vlády, jsou to v podstatě okupanti. Oni porušují mezinárodní právo. Má-li něco OSN trestat, je to právě napadání suverenity, na tom je postavena Charta OSN.

gladio ( 13. dubna 2018 12:02 )

demokraticky zvolený prezident se ukrýval před hitlerovským zlem USA,Izrael,NATO,,,zrůdnými okupačními režimy nástupci adolfa hitlera

Zobrazit celou diskusi