Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Stavba Trumpovy zdi na hranicích s Mexikem začíná, na 2 tisíce vojáků se přesunulo na jih

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
12. dubna 2018
15:55

Konstrukce zdi na hranici Spojených států a Mexika, kterou během volební kampaně slíbil prezident Donald Trump, bude tento týden zahájena ve státě Nové Mexiko. O ochranu hranic se během její stavby budou starat gardisté. Na jih země se po Trumpově výzvě o posílení ostrahy na přechodu mezi USA a Mexikem přesunulo 1600 členů Národní gardy, informoval deník Daily Mail.

Jediným státem, který gardisty odmíta poslat na hranice s Mexikem, je Kalifornie. Trump chce, aby vojáci zůstali na jihu, dokud nebude stavba zdi dokončena. Prezident a jeho vláda během posledního týdne upozornili, že roste počet uprchlíků, kteří jsou zadrženi na jižních hranicích. Z toho důvodu Bílý dům vyzval pohraniční státy, aby tam vyslaly své gardisty a pomohly zastavit příliv nelegálních imigrantů.

Dokud nebude postavena zeď mezi USA a Mexikem, budou hranice hlídat gardisté. Dokud nebude postavena zeď mezi USA a Mexikem, budou hranice hlídat gardisté. | ČTK

Prezident rovněž oznámil, že tento týden v Novém Mexiku začne stavba slibované zdi – na zahájení konstrukce dohlédne ministryně vnitřní bezpečnosti Kirstjen Nielsenová. Trump zdůraznil, že USA čelí uprchlické krizi a že nelegální imigrace je zločinem. Nově posílenou ostrahu tvoří gardisté z Arizony, Nového Mexika a Texasu.

Nasazení gardisté

Arizonští gardisté budou pohraniční stráži poskytovat leteckou, průzkumnou, operační a logistickou podporu. Pomohou rovněž s budování pohraniční infrastruktury. V první fázi se počítá s tím, že jejich mise bude 31denní. Podrobnosti o dalším nasazení arizonských gardistů zatím známé nejsou.

Stát Texas oznámil, že na hranice vyslal 250 gardistů a další pak budou následovat. Dodal také, že v terénu budou hlídkovat helikoptéry. Arizona se tak po Texasu stala dalším státem, který Trumpovu výzvu vyslyšel. Účast ohlásilo také Nové Mexiko, zatím ale vyslání gardistů neoznámilo.

Kalifornie výzvu zvážila

Demokratický guvernér Kalifornie Jerry Brown, který s Trumpem kvůli vstřícnému kalifornskému postoji k přistěhovalcům bez dokladů vede spor, přes svou mluvčí vzkázal, že prezidentovu výzvu zváží. Vojáky ale na hranice neposlal.

Guvernér státu Texas Greg Abbott se nechal slyšet, že „přítomnost gardistů má velký efekt“. Uvedl, že počet uprchlíků se snížil, v souvislosti s tím poklesla i kriminalita v kraji. Abbott vysvětlil, že imigranti se často dopouští drobných krádeží a dalších přestupků. Na úkor toho jsou nyní pohraniční města přeplněná ozbrojenými vojáky.

Konec politiky „zachycení a propuštění“

Prezident prohlásil, že ideální by bylo, kdyby hranice strážily zhruba čtyři tisíce vojáků. Minulý pátek podepsal dekret nařizující ukončit politiku, na jejímž základě jsou zatčení nelegální imigranti propouštěni z vazby, zatímco čekají na soud rozhodující o jejich statusu. Vyzval ministra obrany Jima Mattise, aby vytvořil seznam vojenských zařízení, která by mohla být využita k zadržování nelegálních imigrantů.

Vláda následně oznámila, že měsíčně je na mexických zadrženo přes 50 tisíc uprchlíků, kteří se nelegálně snaží dostat do USA, jedná se o největší počet imigrantů od prosince 2016. To, že se Trump uchýlil k vyslání vojáků na hranice, není neobvyklé. Stejný krok zvolili i jeho předchůdci Barack Obama a George W. Bush. Do řešení uprchlické krize se podle všeho zapojí i mexické ministerstvo zahraničí.

Video  Reportér Blesk.cz v USA: Takhle vznikají prototypy Trumpovy zdi pro hranice s Mexikem.  - Václav Lang, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

 

terezkaterka33333 ( 13. dubna 2018 18:11 )

Tak toto sa určite páči milencom Amwriky. Bývalú železnú oponu v Európe odsudzujú, aj maďarský plot. Ale keď si Amerika chráni svoju i keď ukradnutú zem Indiánom to je správne. To sú farizeji, tá banda hlupákov.

agfor ( 12. dubna 2018 16:20 )

Když se postavila zeď mezi spořádanými občany a cikány v ústecké Matiční ulici, byli amíci první, co řvali, že Češi jsou rasisti. Teď ji stavějí sami a nikomu to nevadí.

Zobrazit celou diskusi