Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Macron: Asad použil chemické zbraně v Dúmě. Odveta přijde v pravou chvíli

Autor: ČTK - 
12. dubna 2018
15:33

O možných útocích proti Sýrii jako odvetě za nedávný údajný chemický útok se Francie spolu s USA rozhodne ve „vybranou chvíli“. Ve čtvrtek to oznámil francouzský prezident Emmanuel Macron. Zároveň prohlásil, že existují důkazy o tom, že v Dúmě šlo skutečně o chemický útok a že při něm byl použit chlór.

Macron v rozhovoru s televizní stanicí TF1 upřesnil, že toto rozhodnutí oznámí „v příštích dnech“. „Budeme přijímat rozhodnutí ve vybranou chvíli, kdy to budeme považovat za nejužitečnější a nejefektivnější,“ dodal prezident.

„Máme důkazy, že minulý týden - už je to teď kolem deseti dnů - byly použity chemické zbraně, přinejmenším šlo o chlór, a že byly použity režimem (prezidenta) Bašára Asada,“ upozornil také Macron podle agentury AFP.

O tom, že rozhodnutí padne „v příštích dnech“, hovořil francouzský prezident i v úterý na tiskové konferenci se saúdským korunním princem Muhammadem bin Salmánem v Paříži. Tehdy sdělil, že terčem případného úderu by byla pouze syrská vládní chemická zařízení. Analytici spekulují, že zasaženy by mohly být i vojenské základny.

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v Bruselu řekl, že Severoatlantická aliance žádá Damašek, ale i Rusko a Írán, které podporují režim syrského prezidenta Bašára Asada, o plný přístup mezinárodních pozorovatelů a lékařů na místo použití chemických zbraní v syrské Dúmě.

terezkaterka33333 ( 13. dubna 2018 18:24 )

Nič sa im vrahom, agresorom, okupantom nestane Varšavská zmluva sa rozpustila a samotné Rusko nemôže zachrániť celý mierumilovný svet.

pIwer ( 12. dubna 2018 16:09 )

Vybyli mu, jinčí kámoše nemá. Ještě na oko Zemana, doufám že na oko.

ronyl ( 12. dubna 2018 15:52 )

Nechápu Putina co se přátelí s tmavochy Asadem a Erdoganem. Trio co se podílí na rozdmýchávání válek a vyvražďování civilistů, chemický útok je už silně za čarou!!!!!!

Antonin Blaha ( 12. dubna 2018 15:47 )

 Macrone udelej si radsi poradek doma,ty demonstrace a no go zony Te zrejme netrapi.Skoda ze uz neni doba kdy do valky jeli vudcove v prvni rade,to by jsme se nasmali👍😎

santikxauz ( 12. dubna 2018 15:47 )

Doufám,že to dokáže,že to byl Asad a ne třeba CIA.

Zobrazit celou diskusi