Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Asad podle Rusů slaví úspěch. Britové přesouvají ponorky, Trump s raketami čeká

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
12. dubna 2018
09:10

Syrská armáda Bašára Asada má pod kontrolou město Dúmá u Damašku. Oznámil to ve čtvrtek ruský generálmajor Jurij Jevtušenko, jehož citovaly ruské agentury. Dúmá byla posledním útočištěm povstalců působících v blízkosti syrské metropole. Syrská vláda tak podle Ruska ukončila boj o východní Ghútu, v níž je Dúmá největším městem.

Boje začaly v polovině února a o život v nich přišly stovky lidí. Dúmá byla 7. dubna terčem útoku, při němž byly podle opozice použity chemické zbraně. Sýrii za to hrozí odveta, kterou připravuje americký prezident Donald Trump a spojenci USA.

Boje ve východní Ghútě připravily o život stovky lidí. Boje ve východní Ghútě připravily o život stovky lidí. | Profimedia

Generál Jevtušenko řekl, že nad Dúmou vlaje syrská státní vlajka. Agentura RIA Novosti oznámila, že Rusko do Dúmy poslalo vojenské policisty, kteří zajistí pořádek a předání města do rukou syrských úřadů.

Evakuace a vyjednávání s povstalci

Z východní Ghúty se postupně evakuovaly jednotlivé povstalecké skupiny. Jako poslední vyjednávala Džajš al-Islám, která působila právě v Dúmě. Podle Ruska tato skupina odevzdala ruské straně, která s ní vyjednávala, 400 zbraní včetně děl, granátometů a odstřelovacích i útočných pušek.

Východní Ghúta byla posledním povstaleckým územím v blízkosti Damašku, Syrská armáda ji obléhala od roku 2013. Žilo tam na 400 tisíc lidí. Mnoho z nich se evakuovalo spolu s povstalci na sever a západ Sýrie. Opozice Damašku a také radikální skupiny jsou nyní soustředěny v provincii Idlib na severozápadu země.

Mayovou svolala mimořádně vládu

Britské ponorky dostaly rozkazy přesunout se do míst, odkud budou moci raketami zasáhnout Sýrii. Jde o přípravu na možný útok proti režimu syrského prezidenta Bašára Asada, který by mohl přijít již ve čtvrtek, napsal britský deník The Daily Telegraph. Britská premiérka Theresa Mayová podle listu ještě neučinila konečné rozhodnutí, zda se její země připojí k případným úderům chystaným Spojenými státy a Francií v reakci na údajný chemický útok syrské armády v Dúmě. Chce ale být schopna jednat rychle.

Deník se ve své zprávě odvolává na vládní zdroje a rovněž uvádí, že Británie „dělá všechno potřebné“ pro to, aby byla schopna vypálit z ponorek střely Tomahawk, které by mířily na vojenské cíle v Sýrii. Zpravodajská televizní stanice BBC nedlouho před tím uvedla, že Mayová je připravena schválit účast své země ve vojenské akci, kterou dnes v bojovném tweetu ohlásil americký prezident Donald Trump. Premiérka údajně nehodlá žádat předem parlament o schválení.

Mayová nicméně svolala na čtvrteční odpoledne mimořádné jednání vlády. A podle televizní stanice Sky News se očekává, že kabinet požádá, aby schválil účast Londýna na případných leteckých úderech proti syrskému režimu. Opozici se ale vynechání parlamentu nelíbí. Šéf labouristů Jeremy Corbyn již Mayovou upozornil, že při jakékoli vojenské akci v Sýrii by měli mít své slovo i britští poslanci.

Podle západních médií je případnou americkou akci připravena podpořit i Francie. V americkém tisku se objevily spekulace, že vedle Francie počítají USA také s podporou Saúdské Arábie a Kataru.

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

gabreta ( 12. dubna 2018 09:58 )

Zajímavý je, jak bejvalý koloniální státy, Anglie a Francie, který vykrádali celé generace všechny možné státy východu, se hrnou znovu ochotně do zabíjení pro ně méněcenných lidí! Důvody žádný, jen ochota zabíjet, ničit a rozkrádat jim zůstala!! Doufám, že mají připraveno dost rakví!!!

Deneček ( 12. dubna 2018 09:25 )

Američtí váleční štváči na základě podvržených konspiračních videí a fotek chtějí vyvolat další válku.

Zobrazit celou diskusi