Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Obchodník, který uhořel v Trumpově mrakodrapu, prý bydlení u něj nenáviděl

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
10. dubna 2018
17:49

V sobotu 7. dubna během požáru v mrakodrapu prezidenta Donalda Trumpa uhořel renomovaný obchodník s uměním Todd Brassner (†67). Jeho přátelé sdělili tisku, že Brassner se snažil byt v Trump Tower prodat, podle nich tam bydlení nenáviděl a chtěl se bytu co nejdříve „zbavit“, informoval deník The Telegraph.

Brassner se nadýchal kouře a zemřel po převozu do nemocnice. Jeho apartmá se nacházelo v 50. poschodí, všude bylo plno dýmu, proto se k němu pomoc nedostala včas. Také mluvčí hasičů uvedl, že likvidace požáru byla dost náročná.

Příčina požáru je stále neznámá

Obchodník navíc v bytě neměl automatický hasicí systém. Prezident Trump do něj totiž odmítl investovat, v domě tak nebyl instalován žádný protipožární systém. Podle agentury AP nejde o povinné vybavení starších výškových staveb. V mrakodrapu prý nefungovaly ani požární hlásiče. Vyšetřovatelům se zatím nepodařilo zjistit příčinu požáru. Sbírají proto všechny důkazy, oheň podle všeho vzplál na dvou místech v 50. podlaží, dál se ale nešířil.

Známí oběti uvedli, že Brassnerovi se příčila zvýšená bezpečností opatření, která v mrakodrapu začala platit poté, co se Trump stal prezidentem. „Nesnášel život v Trump Tower,“ sdělila novinářům jeho blízká přítelkyně Rachael Cainová. „Neustále mluvil o tom, že se odstěhuje. Domníval se, že Trump je to nejhorší, co se Spojeným státům mohlo stát, hlavně proto, že ho nezajímá klimatická změna a životní prostředí,“ dodala.

Brassnerův život v Trump Tower

V apartmá žil od roku 1996, poslední dobou mluvil o jeho prodeji, měl ale problém najít kupce. „Říkal, že největší překážkou je neustálá přítomnost ochranky, lidi prý odrazovala také asociace s Trumpem,“ vysvětlila Cainová. Říkal, že je to nepřijatelné, prý je to jako žít za ostnatým drátem,“ řekl další z jeho přátel Stephen Dwire. Měl zájemce o koupi, pak jim řekl, že je to Trump Tower a lidé z toho vycouvali,“ uvedl Dwire.

Archivní foto oběti požáru v Trump Tower Todda Brassnera. Brassner byl obchodník s uměním, mezi jeho známé patřil i Andy Warhol. Archivní foto oběti požáru v Trump Tower Todda Brassnera. Brassner byl obchodník s uměním, mezi jeho známé patřil i Andy Warhol. | reprofoto/twitter

Brassner se znal s věhlasným americkým malířem a grafikem Andy Warholem, několikrát byl dokonce zmíněn v umělcových pamětech.

Patrick Goldsmith, Brassnerův kolega a dlouholetý přítel, sdělil reportérům, že krátce poté, co se Brassner v roce 1996 do budovy nastěhoval, ho Trump označil za „bláznivého Žida“. „Nejsem Žid, jsem Hebrejec,“ přešel to s humorem tehdy Brassner.

„Já bych se neudržel a něco bych mu řekl, Todd ale takový nebyl, evidentně už spolu před tím o něčem debatovali,“ uvedl Goldsmith, který současnému prezidentovi jeho urážku nezapomněl. Přátele zemřelého také pobouřilo to, že se prezident nijak nevyjádřil k Brassnerově úmrtí.

Oheň v Trump Tower

Oheň propukl asi tři měsíce po jiném požáru na střeše Trump Tower, který byl zřejmě vyvolán elektrickým zkratem. Dva lidé při požáru z 8. ledna utrpěli lehká zranění. Ani během jednoho z požárů nebyl v budově přítomný prezident, který tam stále má rezidenci a kancelář.

 

Zobrazit celou diskusi