Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Skripalovou po otravě pustili z nemocnice. A hned ji prý ukryli na tajném místě

Autor: ČTK, kal - 
10. dubna 2018
09:10

Dceru bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala Juliji, která byla počátkem března v Anglii spolu se svým otcem otrávena nervově paralytickou látkou, propustili z nemocnice. Informaci britských médií dnes potvrdila zástupkyně nemocnice v Salisbury, podle níž se lepší i Skripalův zdravotní stav. Podle stanice BBC byla Skripalová v pondělí odvezena na bezpečné místo. Minulý týden vydala otrávená Ruska prohlášení, že sílí každým dnem a že se těší, až nemocnici opustí.

Bývalý dvojitý agent Skripal a jeho dcera Julije byli otráveni na počátku března v jihoanglickém městě Salisbury. Od té doby byli hospitalizováni v místní nemocnici. Podle Británie použil kdosi k jejich otrávení nervově paralytickou látku novičok, která se vyráběla v 70. a 80. letech minulého století v Sovětském svazu.

Podle zástupkyně zdravotnického zařízení Christine Blanshardové propuštění Julije Skripalové z nemocniční péče neznamená ukončení léčby. Kdy k propuštění došlo, Blanshardová neuvedla. Podle britských médií Skripalová opustila nemocnici v pondělí odpoledne.

Rusko chce zprávy o Skripalové

Britská premiérka Theresa Mayová stejně jako ruské velvyslanectví v Londýně propuštění Skripalové z nemocnice přivítala. Rusové ale současně vyzvali britské úřady, aby ruské straně „okamžitě“ předložily důkazy o tom, že Ruska jedná z vlastní vůle. „Potřebujeme okamžité důkazy, že to, jak se s ní zachází, se děje z její vlastní vůle,“ citovala z prohlášení ambasády agentura TASS.

Skripal podle zástupkyně nemocnice v péči zdravotníků zůstává a také jeho zdravotní stav se postupně lepší. „I když se uzdravuje pomaleji než Julije, doufáme, že i on bude moci nemocnici v pravý okamžik opustit,“ uvedla Blanshardová. Oba pacienti, kteří byli otráveni nervově paralytickou látkou, podle zástupkyně nemocnice „výjimečně dobře“ zareagovali na léčbu, kterou jim lékaři v Salisbury poskytli.

Kauza Skripal

Premiérka Theresa Mayová v polovině března uvedla, že za otravu Skripalových je s největší pravděpodobností zodpovědné Rusko. Moskva obvinění opakovaně odmítla. Případ vyvolal diplomatickou roztržku mezi Ruskem a řadou západních zemí včetně Česka. Obě strany mimo jiné vzájemně vyhostily desítky diplomatů. Skripal v minulosti působil v ruské vojenské rozvědce a později spolupracoval s britskou tajnou službou.

Moskva si po celou dobu hospitalizace Skripalové stěžovala, že její konzulární pracovníci nemají k Rusce přístup. Korepondentka ruské BBC Sarah Rainsfordová dokonce na svém twitteru uvedla, že Skripalová už opustila Salisbury a pro vlastní bezpečí byla ukryta na tajném místě.

Vše o otravě exagenta Sergeje Skripal čtěte na Blesk.cz zde >>>

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

kukukuu ( 10. dubna 2018 12:55 )

Ty novičoky a sariny jsou dvou typů. Jedny, co se hází Asad na ubohá syrská dítka jsou smrtelně jedovaté svinstvo, po kterém se okamžitě umírá. A na ty druhé v Anglii používané na dvojité agenty stačí v klidu začít shánět univerzální protijed, po kterém následuje vyléčení bez následků.

illyria ( 10. dubna 2018 12:43 )

Ukázali nám jí? A proč né? kdoví, jestli nechce domu do Ruska... Teda pokud je vůbec naživu...

johanvonbahnhof ( 10. dubna 2018 11:08 )

Říše zla opět provokuje, ale teď dost možná dostane přímo na "budku"...

johanvonbahnhof ( 10. dubna 2018 11:04 )

Ten jejich "novičok" byl asi po záruce a miliony poutníků míří teď do nemocnice kde byla vyléčena, protože se tam stal "anglický" zázrak. Při stavu jejich zdravotnictví to nic jiného ani nemohlo být.

sores ( 10. dubna 2018 10:49 )

Ta aby se celý život bála o život, když jí rusáci-hnu.sáci budou chtít najít tak si jí najdou. To je hnu.s.ný svět v současnosti,stejně to dospěje k 3 světové.

Zobrazit celou diskusi