Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

O útoku na Sýrii rozhodnu do dvou dnů, slíbil Trump. USA nevyloučily úder

Autor: ČTK, ula - 
9. dubna 2018
19:55

Americký prezident Donald Trump v pondělí oznámil, že v nadcházejících 24 až 48 hodinách rozhodne o reakci USA na sobotní útok na syrské město Dúmá, při kterém byly údajně použity chemické zbraně. Informovala o tom agentura AP. Ministr obrany Jim Mattis již dříve řekl, že Spojené státy zatím použití chemických zbraní při útoku na Dúmu nevyloučily, stejně jako možnou odvetu v podobě amerických náletů.

Svaz zdravotnických a pomocných organizací (UOSSM), což je sdružení mezinárodních humanitárních organizací financujících nemocnice v Sýrii, v pondělí uvedl, že při údajném chemickém útoku vládních sil na Dúmu zahynulo v sobotu nejméně 60 lidí a přes 1000 dalších bylo zraněno. Režim v Damašku ale použití chemických zbraní popřel, stejně jako Rusko a Írán, což jsou spojenci syrské vlády.


Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) oznámila, že zahájila vyšetřování údajného útoku a událostmi v Dúmě se hodlala v noci na úterý na mimořádném zasedání rovněž zabývat Rada bezpečnosti OSN.


Americký ministr obrany Mattis uvedl, že je nutné zvážit další kroky, pokud se použití chemických zbraní potvrdí. Zdůraznil přitom, že Rusko se v roce 2013 zaručilo, že syrská vláda zničí svůj chemický arsenál, čímž podle agentury AP naznačil, že Moskva za nejnovější incident nese částečnou odpovědnost. Další kroky Washington podle Mattise bude konzultovat se svými partnery v NATO. Možnost odvety v podobě amerického náletu na pozice syrské armády ministr obrany prozatím nevyloučil.


Podobně se vyjádřilo také americké ministerstvo zahraničí, které označilo útok za „neakceptovatelnou hrůzu“, která si žádá náležitou reakci. Příznaky obětí podle ministerstva zahraničí naznačovaly tomu, že byly použity dusivé bojové látky, jako například chlór, a nervově paralytické chemické zbraně, kupříkladu sarin. Washington rovněž uvedl, že Damašek a jeho spojenec Rusko brání ve vstupu do Dúmy pozorovatelům.

Video  Srdcervoucí záběry ze Sýrie. Zlomený táta si vyzvedává tělo svého syna před pohřbem  - Tobias Schneider
Video se připravuje ...


Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn krátce nato řekl, že se velkým mocným státům dosud nepodařilo zabránit chemických útokům s tím, že na tyto incidenty odpovídají „pokrčením ramen“. Důsledky takového chování jsou podle Husajna velmi nebezpečné a vedou k normalizaci používání chemických zbraní ve válce.


Podle agentury Reuters Spojené státy do RB OSN zaslaly pozměněnou rezoluci z 1. března 2018, na jejímž základě by mělo být zahájeno vyšetřování s cílem objasnit, kdo je za sobotní útok odpovědný. Ke schválení rezoluce je zapotřebí devět hlasů v Radě bezpečnosti, ale podle Reuters je vysoce pravděpodobné, že Rusko, které je spojencem syrské vlády, bude dokument vetovat

marais ( 10. dubna 2018 09:06 )

Kdy už nechají Asáda , aby v Sýrii udělal pořádek a ta válka tam skončila? Proč se do toho usa pletou, když už je opozice na kolenou? Svět chce mír a ne války!

Antonin Blaha ( 10. dubna 2018 07:35 )

 Cele je to velka komedie ktere soudny clovek uz nemuze verit ani kdyby chtel,podle teto sebranky bylo Rude Pravo pravdomluvny neskodny platek.Jen mam obavy aby Rusi nesplnili svuj slib,to by taky mohl byt zacatek konce😦

japome ( 10. dubna 2018 04:26 )

A já blázen jsem si myslel, že se USA pod vedením Trumpa změní. Ani náhodou, stále stejné argumenty a bláboly. Kdo jim ještě může věřit

kuromrd ( 10. dubna 2018 03:30 )

A tohle tady chce ta bába z NDR.

sany12 ( 10. dubna 2018 02:48 )

Navazuje to logicky na sebe .Ty otravy. Zpravodajské služby jedou. USA je v krizi a potřebuje kšeft na své zbraně. Toho se bojím.

Zobrazit celou diskusi