Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kritik migrantů a Sorose slaví drtivé vítězství. Orbán má ústavní většinu

Autor: ČTK, kal - 
9. dubna 2018
07:45

Konzervativní strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána obhájila v nedělních parlamentních volbách ústavní většinu hlasů. Po sečtení 98,5 procenta hlasů má Fidesz v koalici s křesťanskými demokraty 133 křesel ze 199, což je těsně nad hranicí ústavní dvoutřetinové většiny, uvedla agentura AP. Orbán v prvním povolebním vystoupení označil výsledek za přesvědčivé vítězství a možnost chránit Maďarsko.

Radikálně nacionalistické Hnutí za lepší Maďarsko (Jobbik) skončilo s velkým odstupem druhé, když získalo 26 křesel, třetí je koalice vedená socialisty se ziskem 20 poslaneckých mandátů. Vedení socialistů v čele s předsedou Gyulou Molnárem v reakci na volební porážku oznámilo rezignaci.

Drtivé vítězství Orbánovy strany předčilo očekávání expertů, podle nichž nedělní vysoká volební účast nahrávala spíše opozici. Premiérovi kritici se obávají, že mu třetí termín v řadě podpořený ústavní většinou dává možnost dalšího omezování nezávislosti médií či justice.

Orbán se i tentokrát před volbami projevoval jako kritik nelegální migrace do Evropy a miliardáře maďarského původu George Sorose, který ji podle něj financuje.

žanyn ( 9. dubna 2018 14:36 )

Bravo Orbán. S Poláky i Rakušany se na V4 začíná vyjsňovat. Jako obvykle ovšem největší problémy jsou opět se Slováky a nejvíc s čecháčky.....

Tibi ( 9. dubna 2018 11:54 )

Mám rád Budapešt,když jsem viděl v noci běhat ženy samé po parku bez strachu,že se jim tam něco stane.Chápu proč všichni volí Orbána.V Berlíně,Paříži nebo v Londýně jsem nic takové neviděl.Zdravý rozum madarům určitě nechybí.

kamcerka ( 9. dubna 2018 11:35 )

Gabreta, i Itálie.

kamcerka ( 9. dubna 2018 11:32 )

Přečti si, Novinky už to nezveřejňuji https://www.novinky.cz/zahranicni/blizky-a-stredni-vychod/468538-na-syrskou-zakladnu-utocil-izrael-u vedlo-rusko.html No vida.

zzdenda ( 9. dubna 2018 11:05 )

Vivat Maďarsko !!!!! Hrdý národ, ktorý si nedá svoju zem ovládať. Myslím, že keď Orbán kedysi akože pre Soroša "pracoval" najlepšie pozná Sorošovú taktiku s migrantami.

Zobrazit celou diskusi