Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Konec Skripalových? Zřejmě dostanou nové jméno a úkryt v USA

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
8. dubna 2018
21:33

Británie zvažuje, že nabídne bývalému ruskému dvojímu agentovi Sergeji Skripalovi (66) a jeho dceři Juliji (33) novou identitu a život ve Spojených státech. Chce je tak ochránit před dalšími útoky. Informoval o tom v neděli list The Sunday Times. Skripal a jeho dcera byli počátkem března vystaveni silnému jedu v jihoanglickém Salisbury.

Podle zmíněného listu britská tajná služba MI6 jednala se svými protějšky z americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) o přesídlení obětí útoku v Salisbury. „Budou jim nabídnuty nové identity,“ uvedl neidentifikovaný zdroj. Podle britských vyšetřovatelů byli Skripalovi vystaveni vojenské bojové látce novičok. Tento týden se objevila zpráva, že Julija je již při vědomí, a v pátek pak informace, že Skripal už není v kritickém stavu.

Nová identita

Británie z otravy jednoznačně viní Rusko, které však vinu popírá. Incident vyvolal diplomatickou krizi, mnoho spojenců Británie, včetně Česka, stáhlo z Ruska část svého diplomatického sboru. Moskva reagovala recipročními kroky.

23 ruských diplomatů na výzvu britské vlády opustilo Londýn. 23 ruských diplomatů na výzvu britské vlády opustilo Londýn. | ČTK

Podle zdrojů listu The Sunday Times se bude Británie snažit zajistit bezpečnost Skripalových tím, že je přesídlí do některé z úzce spolupracujících zemí aliance Five Eyes, která kromě Británie zahrnuje USA, Kanadu, Austrálii a Nový Zéland.

„Zřejmou volbou k přesídlení je Amerika, protože tam je méně pravděpodobné, že budou zabiti, a je snazší je tam s novou identitou ochránit,“ citoval list zdroj z britských tajných služeb obeznámený s probíhajícími jednáními.

Vyhlídky pro Skripalovy

Očekává se, že Julija Skripalová bude během následujícícho týdne propuštěná z nemocnice, britská vláda jí v zemi poskytne azyl. Podle zdrojů blízkých vyšetřování má její přítel vazby na ruské tajné služby a po případném návratu do Ruska by se mohla stát obětí dalšího útoku.

„S ohledem na to, jak se k ní její země zachovala, bych jí s radostí poskytl azyl,“ nechak se slyšet poslanec za Salisbury a ministr financí John Glenn. Jeden ze zdrojů také uvedl, že Skripalův dům v Salisbury bude pravděpodobně srovnán se zemí.

Skripalová v telefonním rozhovoru vyzvala svou sestřenici Viktoriu, která se snaží za svou rodinou do Británie přicestovat, aby za nimi nelétala. Novináři spekulují o tom, že se nechce do Ruska vrátit. Jedním z důvodů může být její přítel Stěpan Vikejev (30), který po její otravě „záhadně zmizel“ a ani jednou ji nekontaktoval.

Vše o otravě exagenta Sergeje Skripal čtěte na Blesk.cz zde >>>

žanyn ( 9. dubna 2018 14:33 )

A že s nimi nebyla žádná tiskovka, ovšem i pro Rusy. Zajistit bezpečnost by zajistě šlo. Lidi by rádi slyšeli přímo jejich názory.

Zdeněk Kopečný ( 9. dubna 2018 12:04 )

Konec Skripalových? Už je tak skoro na čase. Lidi to nejspíš začíná unavovat, celý ten tyjátr s novičokem, klikou od dveří, kočkou, morčaty a Putinem. Přejděme k jinému tématu.

europa ( 9. dubna 2018 07:47 )

Pravděpodobně to celé byla jen velká bouda. Žádná otrava se nekonala, jinak by to nepřežili. Lež, stejně jako ty chemické zbraně v Iráku. Záminka, jak zdiskreditovat Rusko. Za vším stojí ušáci, zdroj všeho zla.

salto ( 9. dubna 2018 07:34 )

Svoji úlohu splnili, sr.čka po zkažené rybě je zažehnána, tak je mohou uklidit

steelheart ( 8. dubna 2018 22:44 )

nová identita? tak to mají v USA spočítaný!

Zobrazit celou diskusi