Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Teroristé chystali útok na půlmaraton. Chtěli se pomstít za vraha z vánočních trhů

Autor: ČTK - 
8. dubna 2018
18:04

Německá policie zabránila teroristickému útoku na nedělní půlmaraton v Berlíně. S odvoláním na policejní zdroje o tom informoval deník Die Welt s tím, že zadrženi byli čtyři muži s vazbami na tuniského islamistu Anise Amriho, který v prosinci 2016 v Berlíně najel nákladním vozem do davu na vánočním trhu a zabil 12 lidí včetně jedné Češky. Policie později podle agentury DPA zadržení několik osob potvrdila, jejich počet ale neupřesnila. Přímo o teroristickém útoku se policie v prohlášení nezmínila.

„Z několika indicií vyplývalo, že zadržení ve věku 18 až 21 let se mohli podílet na přípravě zločinu, který měl souvislost s touto událostí (půlmaratonem),“ uvedla policie. Prohlášení zveřejnila po skončení sportovní akce, která přilákala 250.000 diváků a 36.000 běžců.

Zda v Berlíně skutečně hrozil útok, je podle DPA nejasné, neboť policie následně zákrok mírnila. Uvedla, že konkrétní důkaz o chystaném útoku nemá, ale že byla kvůli velké sportovní akci mimořádně ostražitá. Policie se rovněž rozhodla zakročit vzhledem k sobotní události v západoněmeckém Münsteru, kde řidič najel dodávkou do davu a následně spáchal sebevraždu. Při činu zahynuli dva další lidé.

Mezi zadrženými je podle policie i člověk, který chtěl dnes diváky a účastníky závodu napadnout nožem, motivem měla být odplata za Amriho smrt. Při domovní prohlídce, kterou provedla zvláštní zásahová jednotka, u něj byly nalezeny dva připravené nože. Die Welt poznamenal, že nebezpečí veřejnosti nehrozilo, neboť policie o skupině věděla již delší dobu a sledovala ji.

Na Amriho, kterého několik dní po berlínském atentátu zastřelila policie v Itálii, měla čtveřice úzké a soukromé vazby, napsal německý list. Jeden z nyní prohledaných bytů byl údajně terčem policejní razie i po útoku na adventní trh.

Video  Kamion jako nástroj teroru. Takhle ho odváželi z centra Berlína  - Reuters, Blesk.cz, Hudba: Sparky Buddha; Bert Lindar, Hudební banka
Video se připravuje ...

montevideo ( 8. dubna 2018 19:01 )

Zase nějaký, chudák, duševně nemocný Němec?

Zobrazit celou diskusi