Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Udušené děti, pěna u úst: Útok chemickými zbraněmi v Dúmá má nejméně 70 mrtvých

Autor: zst, ČTK - 
8. dubna 2018
13:25

Syrské město Dúmá, které je pod kontrolou radikálů, se údajně v sobotu stalo terčem chemického útoku vládních sil, při němž zahynulo podle záchranářů a lékařů sedm desítek lidí, včetně dětí. Píše britská BBC. Jiné informace hovoří zatím o 40 obětech, jiné dokonce o 80. Syrská státní média nicméně popřela, že by vládní vojska použila chemické zbraně. Uvedla, že rebelové jsou na pokraji kolapsu a šíří falešné zprávy. Podobně vinu syrské armády popřelo spojenecké Rusko. Papež František útok označil za neospravedlnitelné použití vyhlazovacích prostředků.

Podle dobrovolných záchranářů známých jako Bílé přilby (Syrská civilní obrana) byly celé rodiny nalezeny ve svých domech udušené. A to včetně dětí. Organizace zveřejnila na svém účtu na Twitteru také drastické fotografie, které mají z místa útoku pocházet. Objevují se také videa, jak zdravotníci a záchranáři pomáhají zasaženým.

Zároveň se předpokládá, že počet obětí možného chemického útoku ještě poroste. „Sedmdesát lidí se udusilo a stovky se stále dusí,“ řekl Raed al-Saleh, šéf Bílých přileb.

Opoziční aktivisté z Ghúta Media Centra dokonce odhadují počet obětí na 75 a počet lidí zasažených útokem až na tisícovku. Podle nich byla na město shozena barelová bomba z helikoptéry, která mohla obsahovat i nervový plyn sarin. Některé organizace mluví dokonce o dvojím útoku chemickými látkami.

Důkazy o chemickém útoku

Evropská unie dnes uvedla, že důkazy ukazují na „další chemický útok režimu“ v Sýrii. „Je velmi znepokojivé, že se dál používají chemické zbraně, zvláště proti civilistům. Evropská unie co nejdůrazněji odsuzuje použití chemických zbraní a vyzývá mezinárodní komunitu k okamžité reakci,“ dodala. Rusko a Írán by podle EU jako podporovatelé syrského režimu měly využít svůj vliv k odvrácení dalších útoků, napsala agentura Reuters.

Podle Damašku jsou rebelové ve městě Dúmá ve východní Ghútě na pokraji kolapsu a šíří falešné zprávy. Exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) uvedla, že sobotní útoky na Dúmu si vyžádaly životy 80 lidí a z nich polovina se udusila po zasažení chemikálií. Organizace ale není schopna „potvrdit, či vyloučit“ obvinění, že chemické zbraně použila syrská armáda.

Asad odpovědnost odmítá, Američané běsní

Syrské vládní síly ale útok odmítají. Pokud by se ale podle USA potvrdil s tím, že za ním stojí režim Bašára Asada, budou požadovat mezinárodní reakci. Žádné nezávislé potvrzení o situaci z města zatím neexistuje.

Americké ministerstvo zahraničí oznámilo, že Spojené státy monitorují zprávy o možném útoku chemickými zbraněmi v Sýrii. Dodalo přitom, že pokud byly skutečně použity chemické látky, měla by se klást vina také Rusku.

„Další rodiny nalezeny udušené ve svých domech a přístřešcích v Dúmá. Počet obětí dramaticky roste a ambulantní týmy i týmy dobrovolných záchranářů pokračují v pátrání a vyprošťování,“ napsaly mezitím Bílé přilby na Twitter s tím, že od rána pokračují nálety na město. Během neděle jich už bylo na 30.

Syrská armáda, která má podporu Ruska, se snaží z Dúmá vytlačit radikály z organizace Džajš al-Islám. Útoky na Dúmá byly obnoveny po neúspěšných vyjednáváních, v nichž se vláda snažila přimět oponenty k evakuaci. Podařilo se to na několika místech východní Ghúty, avšak skupina Džajš al-Islám, která působí hlavně v Dúmá, zatím na dohodu nepřistoupila.

„Opakované používání chemických zbraní syrským režimem proti vlastním lidem je mimo veškerou pochybnost,“ uvedla americká diplomacie. „Rusko nese odpovědnost za brutální útoky proti nesčetným Syřanům chemickými zbraněmi,“ dodalo ministerstvo zahraničí USA.

Prezident Donald Trump útok odsoudil a kritizoval ruského prezidenta Vladimira Putina za podporu syrského prezidenta, jehož označil za „zvíře Asada“. Podle Trumpa musí Bašár Asad za útok zaplatit. Šéf Bílého domu akci označil za „nesmyslný útok s množstvím mrtvých žen a dětí“.

Také české ministerstvo zahraničí je zprávami o Dúmě znepokojeno. Uvedlo, že používání chemických zbraní dlouhodobě odsuzuje a že pokud se útok potvrdí, očekává koordinovanou akci EU a mezinárodního společenství.

I turecké ministerstvo zahraničí útok odsoudilo. Podle něj padá velké podezření na syrský režim, který „opět nevzal ohled“ na mezinárodní dohody zakazující chemické zbraně. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k zastavení bojů v Sýrii. Přiznal, že OSN není schopná zprávy o chemickém útoku ověřit, ale pokud se potvrdí, je nutné okolnosti vyšetřit.

Rusko chemický útok popřelo, papež mluví o vyhlazování

Generál ruské armády Jurij Jevtušenko popřel zprávy o použití chemických zbraní v Sýrii. Rusko je podle něj připraveno „okamžitě po osvobození Dúmy vyslat své specialisty na ochranu proti radiaci a chemickým i biologickým látkám“. Získají prý vzorky, které potvrdí, že zprávy o nasazení chemických zbraní jsou vymyšlené. Podle Jevtušenka se některé západní země snaží zabránit operaci, jejímž cílem je vytlačit rebely z organizace Džajš al-Islám z Dúmy, a z toho důvodu využívají téma chemických zbraní.

„Objevila se další vykonstruovaná informace o údajném chemickém útoku v Dúmá,“ uvedlo ruské ministerstvo zahraničí. „V poslední době jsme několikrát varovali před takovými nebezpečnými provokacemi,“ dodalo. Podle ministerstva je cílem těchto nepodložených informací chránit teroristy a ospravedlnit možný zásah zvenčí. Íránské ministerstvo zahraničí označilo obvinění z chemického útoku za záminku pro vojenskou akci, která by zkomplikovala situaci v regionu.

Papež František na závěr nedělní mše na Svatopetrském náměstí řekl, že „neexistuje dobrá nebo špatná válka“. „Naprosto nic ale nemůže omluvit použití takových vyhlazovacích nástrojů proti bezbranným lidem,“ řekl ke zprávě o chemickém útoku. Vyzval armády i politiky, aby změnili prostředky a vydali se cestou vyjednávání.

Mimořádná schůze Rady bezpečnosti

V pondělí by se mělo uskutečnit mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN kvůli zprávám o sobotním chemickém útoku v Sýrii. Uvedlo to dnes britské zastoupení při OSN na svém twitterovém účtu. Podle informací agentury AFP z diplomatických kruhů schůzka pravděpodobně začne ve 21:00 SELČ. Schůzku požaduje devět z patnácti členů rady.

„Británie, Francie, USA, Polsko, Nizozemsko, Švédsko, Kuvajt, Peru a Pobřeží slonoviny svolaly mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN k projednání zpráv o útoku chemickými zbraněmi v Sýrii. Zasedání se očekává v pondělí,“ napsala britská mise.

zkzkz ( 11. dubna 2018 18:35 )

zkzkz ( 11. dubna 2018 18:33 )

Ty kurfy emerický si nedají pokoj

gabreta ( 8. dubna 2018 21:09 )

Když něco prohlásí "Bílé přilby", je to stejně důvěryhodné, jako prohlášení Kalouska, že je abstinent!!! Jen pro informaci!! https://www.youtube.com/watch?v=UsK9wBcv78g

gabreta ( 8. dubna 2018 20:30 )

„Další chemický útok režimu“ Ano. Je to ten útok, na který Rusové už dopředu upozorňovali OSN, že ho povstalci připravují!! Střelcům po sestřelených pilotech není cizí, zabíjet i vlastní!!

marais ( 8. dubna 2018 16:44 )

NEDÁVNO ukazovaly barely s chlorem, které tam zůstaly po vyhnání teroristů..takže čí jsou ty látky a kdo je tam nechal? Asád to nebyl.

Zobrazit celou diskusi