Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Japonsko má první „mariňáky“ od druhé světové války: Chce odradit Čínu od invaze

Autor: jer - 
8. dubna 2018
15:35

Japonsko v sobotu aktivizovalo svojí první jednotku námořní pěchoty od konce druhé světové války. Jejím účelem má být obrana Japonska před případnou invazí. Informovala agentura Reuters.

Při ceremoniálu ve vojenské základně, která se nachází nedaleko města Sasebo na ostrově Kjúšú, se cvičení zúčastnilo přes 1500 členů Obojživelné brigády rychlého nasazení. Scénářem asi 20minutového cvičení bylo odražení útočníků a znovudobytí ostrova. Celkově má nová jednotka asi 2100 příslušníků.

„Vzhledem k čím dál horší bezpečnostní situaci v okolí Japonska, obrana našich ostrovů je stále důležitější,“ řekl v projevu japonský viceministr obrany Tomohiro Yamamoto.

První námořní pěchota od války

Založení nových „japonských mariňáků“ je kontroverzní. Obojživelné jednotky totiž podle kritiků můžou posloužit i k demonstraci síly, můžou také ohrozit sousedy Japonska. Právě ohrožení ze strany Číny podle oficiálních zdrojů stojí za založením nové jednotky. Japonsko se po druhé ve své poválečné ústavě vzdalo práva na vyhlášení války.

Obojživelná brigáda rychlého nasazení je posledním přírůstkem sílících námořních sil zahrnujících menší letadlové lodě, výsadkové lodě, konvertoplány a obojživelná útočná vozidla. Podle Japonska má námořní pěchota ve spojení se zbytkem armády odradit Čínu od případného útoku a zvýšit vliv Japonska v západním Pacifiku.

Čína překonává Japonsko ve výdajích za obranu asi trojnásobně. V roce 2018 plánuje Peking za svoji armádu utratit přes 176 miliard dolarů (asi 3,5 bilionu korun).

Japonsko se chystá své obojživelné jednotky dále rozšiřovat. Připravuje se na nákup výsadkových plavidel s délkou do 100 metrů pro přepravu vojáků a vybavení. Japonské letectvo chce nakoupit americké letouny F-35B. Operovat by měly z letadlových lodí Izumo a Ise a z ostrovů ve Východočínském moři.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi