Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Hawkingův posmrtný dar: Legendární fyzik zaplatil hostinu pro padesát bezdomovců

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
3. dubna 2018
14:10

Smrt legendárního britského fyzika Stephena Hawkinga silně zasáhla svět. Vědec zemřel 14. března ve věku 76 let po dlouholetém boji s amyotrofickou laterální sklerózou, kvůli které byl ochrnutý. Hawking neohromoval svět pouze svou genialitou, ale i lidskostí, jeho poslední čin vyšel najevo až dva týdny po jeho smti. Pro 50 bezdomovců nechal v Cambridgi připravit honosnou velikonoční hostinu, informoval deník Daily Mail.

Na jedné straně Cambridge probíhal Hawkingův pohřeb, na druhé hodovali bezdomovci, kteří sem tam mezi jídlem nalézali lístečky se vzkazem: „Dárek od Stephena.“ Do charitativní akce ve Wesleyovu metodistickém kostele se zapojila také fyzikova dcera Lucy, která vyjádřila svou podporu. Pohřeb slavného fyzika, kterého se zúčastnily tisíce truchlících, se konal jen několik kilometrů od hostiny.

Poslední dar Stephena Hawkinga: Fyzik uspořádal hostinu pro bezdomovce. Poslední dar Stephena Hawkinga: Fyzik uspořádal hostinu pro bezdomovce. | reprofoto/twitter

Organizátoři velikonoční hostiny z charitativní společnosti FoodCycle a přítomní bezdomovci před začátkem akce vzdali profesoru Hawkingovi hold a vyjádřili mu svůj dík. Jeden z organizátorů sdělil novinářům Daily Mailu, že je kontaktovala Hawkingova dcera Lucy a vyjádřila akci podporu celé jejich rodiny. „Děkujeme profesoru Hawkingovi a celé jeho rodině za jejich štědrý dar, díky němuž jsme mohli uspořádat tuhle hostinu,“ napsali zástupci charity na svůj Twitter.

Tisíce lidí se přišly rozloučit s géniem 

Tisíce lidí vyšly v sobotu do ulic Cambridge, aby vzdaly hold významnému teoretickému fyzikovi. Mezi 500 hosty jeho pohřbu v kostele Panny Marie v Cambridge byl mimo jiné herec Eddie Redmayne, který vědce ztvárnil v biografickém filmu Teorie všeho z roku 2014.

Redmayne vystoupil se smuteční řečí, o Hawkingovi promluvil i jeho syn Robert. Naposledy se s uznávaným vědcem do Cambridge přijeli rozloučit kromě příbuzných například i kytarista skupiny Queen Brian May, modelka Lily Coleová, podnikatel a vizionář Elon Musk či dramatik Alan Bennett.

V kostele byly také všechny tři Hawkingovy děti: Lucy, Timothy a Robert. Hawkingův popel bude 15. června uložen ve Westminsterském opatství v Londýně, a to v blízkosti ostatků fyzika Isaaka Newtona a přírodovědce Charlese Darwina.

 

Zobrazit celou diskusi