Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Těsně před otravou dostala Skripalová přístup ke kontu bratra. Jeho smrt byla také podezřelá

Autor: Darina Jíchová - 
3. dubna 2018
12:07

Julija Skripalová (33), dcera bývalého dvojitého agenta Sergeje Skripala (66), podle posledních informací pár dní před otravou získala přístup k penězům svého bratra Alexandra. Jednalo se o částku 4 miliony korun, plnou moc na ni po příletu do Velké Británie přepsal její otec. Záhy byli oba otráveni nervovým plynem novičok, v neděli 4. března v anglickém městě Salisbury upadli do bezvědomí. Britská vláda se domnívá, že za jejich otravou stojí Rusko, napsal deník Daily Mail.

Julija přijela navštívit svého otce, který dlouhodobě žije v Británii. Skripal jí svěřil plnou moc nad penězi jejího bratra Alexandra, který v loňském roce zemřel za záhadných okolností v Petrohradu. Částka pochází z prodeje domu, který Alexandr vlastnil se svou exmanželkou Natalií, dcerou plukovníka z ruské zpravodajské služby GRU.

Natalija se po rozvodu s Alexandrem Skripalem znovu provdala, nyní žije s velšským tenisovým trenérem na Kypru. Informaci o penězech i ruském účtu, kde se teď nachází, předala tisku Skripalova neteř Viktoria (45), která by měla tento týden dorazit do Británie. Úřady jí zajistily vizum, aby mohla navštívit svou sestřenici Juliju, která se probrala z kómatu, i svého strýce, který zůstává v bezvědomí.

Skripalová nabyla vědomí

„Jediné, co mi naši diplomati řekli, bylo, že Julija otevřela oči, je schopná jíst a pít a že řekla pár slov,“ uvedla Viktoria, víc informací o stavu svých příbuzných nemá. Nikdo z rodiny s Julijou ještě nekomunikoval. „O těch penezích nikdo nevěděl. Na přelomu února a března dostala Julija od svého otce Sergeje plnou moc k bratrovu účtu,“ sdělila Viktoria novinářům z Daily Mailu.

Viktoria Skripalová z ruské Jaroslavle je jedním z hlavních zdrojů, co se života otrávených týče. Promluvila také o Julijině příteli, kterého si její sestřenice chtěla vzít. „Podle mě byl dost divný. Jednou jsme je navštívili, žili spolu v Moskvě v bytě jejího otce. Ani nás nepřišel pozdravit, nechtěl se s námi seznámit, byl jako duch,“ popsala záhadného muže. „Nijak nereagoval ani na Julijinu otravu,“ dodala Skripalová.

Existují různé spekulace, proč ruská média tají jeho totožnost. Jednou z nich je, že muž a jeho matka pracují pro ruskou zpravodajskou službu. Viktoria dokonce uvedla, že jeho matka nesouhlasila s tím, aby si její syn vzal „dceru zrádce“.

Bratrovy peníze

„Peníze získal Alexandr po rozvodu, vyplatila mu je Natalija. Jsou uložené v jedné z ruských bank, myslím, že částka přesahuje 4 miliony korun,“ řekla Skripalová. „Jeho předčasná smrt ji velmi zasáhla, rozešli se v dobrém. Když prodala jejich dům, polovinu peněz mu vrátila a on si je šetřil. Po jeho smrti připadly jeho otci a ten je teď předal Juliji,“ vysvětlila.

Exmanželka Alexandra Skripala Natalija (45) je dcerou ruského plukovníka Genaděje Griščenka (66), který sloužil u GRU a byl nejlepším přítelem Sergeje Skripala. Dvojice ztratila kontakt poté, co vyšlo najevo, že Skripal pracuje pro MI6. Vztahu mezi svou dcerou a mladým Skripalem ale nebránil. Po jeho nečekané smrti, napsala Natalija na Facebook emotivní zprávu.

Dojemná zpráva exmanželky

„Nerada sdílím cokoliv ze svého osobního života, ale dneska musím udělat výjimku. Je to pár dní, co jsem se dozvěděla o tom, že zemřel člověk, který mi byl velmi blízký. Moje první láska. Odešel náhle a předčasně. Stále ještě hrdě nosím jeho příjmení. Osud rozhodl, že si nejsme souzeni, každý jsme teď žili na jiném kontinentě. Navždy zůstane v mém srdci,“ uvedla Skripalova exmanželka na své sociální síti.

Podle oficiální zprávy zemřel Alexandr Skripal na selhání jater, okolnosti jeho úmrtí jsou nejasné. Pitva není možná - přestože Sergej Skripal žádal o synovo tělo, z Ruska již přicestoval jen jeho popel. Novináři spekulují o tom, zda Skripal věděl, že je v ohrožení, a proto dal dceři plnou moc k Alexandrovým financím, aby ji zajistil. Žádné další údaje o jeho tajném účtě nejsou známé.

Velká Británie z útoku na Skripala obvinila Rusko, dala však zemi čas, aby se k případu vyjádřila. Rusko ultimátum nedodrželo. V reakci na to britská vláda vyhostila 23 ruských diplomatů. Přes dvacet států vyjádřilo Británii podporu, následovalo jejího příkladu a vyhostilo ruské diplomaty ze svého území. Svou solidaritu tak vyjádřilo například i Česko.

 

Antonin Blaha ( 3. dubna 2018 21:48 )

 Rodina se likviduje mezi sebou,to jo uzasne😞

ivuska1 ( 3. dubna 2018 20:32 )

SOUHLAS A jeste daleko horsi veci se deli a deji, lidem je to utajovano. Kdo veri temhle zas.ranym bohacum, je totalni i.d.i.o.t. Jednou nas zlikviduji skoro vsechny , jenom par otroku si ponechji a pak si budou uzivat v luxusu na nejkrasnejsich mistech "prozatim nasi" planety.

ivuska1 ( 3. dubna 2018 20:24 )

Tohle byla jasne naplanovana akce proti Rusku, neplanovalo to vsak Rusko.

zkzkz ( 3. dubna 2018 17:55 )

zkzkz ( 3. dubna 2018 17:53 )

Zobrazit celou diskusi