Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

A je po boji. Syrští povstalci ztratili poslední kus Ghúty, autobusy je vezou jinam

Autor: ČTK, nkov - 
2. dubna 2018
13:57

Dva autobusy s bojovníky hlavní povstalecké skupiny Džajš al-Islám a jejich rodinami v pondělí ráno opustily město Dúmá, poslední oblast ovládanou protivládními bojovníky v syrské východní Ghútě. S odvoláním na syrskou státní televizi o tom informovaly světové tiskové agentury. Autobusy na základě dohody Damašku s povstalci směřují do Džarábulusu na severu Sýrie.

Město Džarábulus ležící na hranici s Tureckem ovládají společně syrští rebelové a turecké jednotky, napsala agentura AP. Odjezd první skupiny bojovníků z Dúmy kromě státních médií potvrdila také exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR).

Ghúta, kde je označení pro úrodnou oblast východně a jižně od Damašku a odděluje syrskou metropoli od neúrodné Syrské pouště. Město Dúmá je po týdnech intenzivního bombardování ze strany syrského režimu podporovaného Ruskem poslední částí východní Ghúty pod kontrolou povstalců.

Syrská armáda dříve vyzývala bojovníky k odchodu, aby se vyhnuli plnohodnotné ofenzivě. O víkendu se vyjednavači zastupující obléhané město dohodli s ruskou armádou na evakuaci těžce zraněných osob, představitelé Džajš al-Islám ale hlásili, že oblast neopustí.

Nekompromisní operace syrské armády ve východní Ghútě, která začala 18. února, si podle agentury AFP vyžádala života 1600 civilistů. Úřady uvádí, že více než 46 000 lidí, z nichž asi čtvrtinu tvořili bojovníci, už bylo v posledních dnech přesunuto do povstaleckého teritoria severovýchodní provincie Idlib.

Antonin Blaha ( 3. dubna 2018 06:14 )

 Nevyplati se byt spojencem USA a jeho pratel😂😂😂😂

ivoadler ( 2. dubna 2018 16:11 )

K nas rání našich rusofobů se jak Rusové, tak Asad chovali docela humánně. To jim naši nenávistní "přátelé demokracie" nikdy neodpustí.

CAVESMAN ( 2. dubna 2018 15:22 )

POSTŘÍLET do posledního a bude konečně pokoj

Zobrazit celou diskusi