Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Islamisté z Boko Haram opět útočili. V nigerijském městě našli zatím 18 mrtvých

Autor: ČTK, nkov - 
2. dubna 2018
11:40

Při útoku ozbrojenců pravděpodobně patřících k islamistické teroristické skupině Boko Haram zemřelo v neděli večer 18 lidí a dalších 84 bylo zraněno. Útok se odehrál ve městě Maiduguri na severovýchodě Nigérie, kde měla kdysi Boko Haram centrálu, informovala agentura AFP s odvoláním na státní záchranářskou službu SEMA.

„V tuto chvíli jsme napočítali 18 těl ve dvou čtvrtích Bale Shuwa a Bale Kura,“ řekl AFP pracovník SEMA odpovědný za evakuace. Dodal, že „osoby byly zabity, když se snažily uprchnout před střelbou mezi povstalci a vojáky“.

Nigerijská vláda před týdnem oznámila, že už nějakou dobu jedná s Boko Haram o nastolení klidu zbraní. Několik dní předtím údajně po „úsilí prezidenta Muhammadu Buhariho“ propustili radikálové 105 ze 110 dívek, které 19. února unesli z internátní školy ve městě Dapchi.

Skupina Boko Haram bojuje za striktní dodržování islámských zákonů a je aktivní zejména na severovýchodě Nigérie. Název skupiny znamená v překladu z hauštiny „západní vzdělávání je hřích“. V uplynulých devíti letech si násilí páchané touto skupinou v Nigérii vyžádalo přes 20.000 obětí a více než 2,5 milionu lidí vyhnalo z jejich domovů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marlen52 ( 2. dubna 2018 14:04 )

teda nechtěla bych se s nima potkávat na ulici jde z nich hrůza.ono jim je jedno koho zastřelí jen když střílí. bože chraň nás od nich

Zobrazit celou diskusi