Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Katalánský expremiér se ozval z cely: Nepodvolím se těm, kteří prohráli volby

Autor: jer, ČTK - 
31. března 2018
17:50

Bývalý katalánský premiér Carles Puigdemont poprvé od svého zadržení v Německu veřejně komentoval svou situaci. Na Twitteru v sobotu uvedl, že se nehodlá vzdát a neuhne před údajně nezákonným jednáním těch, kteří u volebních uren prohráli.

Puigdemont byl zadržen minulou neděli na severu Německa, když se snažil vrátit z Finska do Belgie, kde pobývá v exilu. Španělsko na katalánského expremiéra vydalo zatykač kvůli údajné vzpouře.

„Aby to bylo všem jasné: Nevzdám se, nezřeknu se, nepodvolím se nezákonnému jednání těch, kteří prohráli u (volebních) uren,“ uvedl na Twitteru Puigdemont, který v současnosti pobývá ve vazbě ve věznici v severoněmeckém Neumünsteru. Separatistické strany v loňských prosincových volbách získaly v katalánském parlamentu většinu.

Španělského premiéra Puigdemont zmínil narážkou

Zjevně s odkazem na ústřední vládu v Madridu pod vedením premiéra Mariana Rajoye kritizoval 55letý politik v příspěvku na Twitteru osoby, „které jsou ochotny zaplatit cenu za to, že opustí vládu práva ve prospěch 'jednoty vlasti'“.

Twitterový příspěvek formulovaný v první osobě se objevil na oficiálním účtu katalánského expremiéra, podle agentury DPA ale politik nemá ve vazbě k internetu přístup. Může pouze telefonovat či pod dohledem využívat komunikační aplikaci Skype. Puigdemontův Tweet tak podle DPA zřejmě zveřejnil některý z jeho spolupracovníků mimo vězení.

Puigdemont ve vlasti čelí obžalobě ze vzpoury. V Německu jej zadrželi na základě evropského zatykače. O jeho případném vydání by měl v příštích týdnech rozhodnout soud severoněmecké spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko.

Desterz ( 1. dubna 2018 08:24 )

Přesně tak. Všechna soudobá vrchnost má plné hu.by demokracie, ale ve skutečnosti je to totalita. Nějaké právo na sebeurčení? Zapomeňte, hřbeti!

salto ( 1. dubna 2018 07:30 )

Se těším, až uvidím Kalouska, potažmo sluníčka a kavárnu zabalené do katalánské vlajky

Antonin Blaha ( 31. března 2018 19:48 )

 To je parada kdyz se Eu demokracie nehodi.Co?🤐

Zobrazit celou diskusi