Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Provokují nás protesty, peskuje Izrael Hamás. V Pásmu Gazy zemřelo 16 lidí

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, ivm, jer - 
31. března 2018
17:50

Izrael obvinil radikální hnutí Hamás z toho, že páteční masové protesty na hranicích Pásma Gazy byly z jeho strany cílenou provokací a aktem terorismu. Během protestů na území Pásma Gazy zabila izraelská armáda 16 Palestinců, přes 1400 dalších lidí bylo zraněno. K nezávislému vyšetřování střetů vyzval generální tajemník OSN António Guterres.

Při pátečních protestech na hranicích Pásma Gazy přišlo o život 16 Palestinců, citoval palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze deník The Times of Israel. Jerusalem Post mluví až o 17 obětech. Ministerstvo ovládané extrémistickou organizací Hamás také uvedlo, že přes 700 lidí bylo zraněno ostrou střelbou izraelské armády. Vedení hnutí Hamás v sobotu uvedlo, že čtyři zabití byli příslušníky jeho vojenského křídla.

Většina ze 1400 lidí, kteří byli v pátek zraněni, vyhledali ošetření kvůli zásahu slzným plynem. Nemocnice aš-Šífa v Pásmu Gazy uvedla, že v pátek přijala 284 zraněných, většina z nich byla postřelena. Mezi zraněnými bylo 70 osob mladších 18 let a 11 žen.

„To, co jsme včera (v pátek, pozn. red.) viděli, byl organizovaný akt terorismu,“ sdělil v sobotu mluvčí izraelské armády Ronen Manelis. Podle něj se nedá mluvit o tom, že by v Pásmu Gazy proběhl poklidný protest, mnoho Palestinců se chovalo násilně a útočilo na izraelské vojáky kameny a zapálenými předměty. Izraelští vojáci stříleli pouze na ty účastníky demonstrace, kteří se násilností dopouštěli, uvedl Manelis.

Vojáci střelili do zad i mladíka, který nikoho neohrožoval

Izraelský list Haarec v sobotu informoval o nahrávce, z níž je patrné, že izraelští vojáci střelili do zad osmnáctiletého mladíka, který běžel směrem od hraničních zátarasů a nikoho v tu chvíli neohrožoval. Palestinec zemřel.

Mluvčí izraelské armády novinářům sdělil, že „Izrael nedovolí masivní porušení hraničních zátarasů směrem do izraelského území“. Pokud budou násilnosti pokračovat, zasáhnou vojáci proti teroristickým organizacím i na dalších místech v Gaze.

U hranic Izraele a Pásma Gazy se v sobotu shromáždilo jen několik desítek palestinských mladíků. Na místech, kudy ještě v pátek proudily desítky tisíc protestujících, je v sobotu klid, uvedla agentura Reuters. Palestinské ministerstvo zdravotnictví v Gaze však podle agentury DPA sdělilo, že v sobotu při střetech s izraelskými vojáky utrpěli střelná zranění nejméně tři Palestinci.

Palestinské protesty organizuje několik skupin z Pásma Gazy, v čele s radikálním hnutím Hamás, které tuto oblast ovládá. Cílem akce, naplánované až do poloviny května, je návrat Palestinců na nyní izraelská území.

Video  Rozhodnutí Trumpa ohledně Jeruzaléma odstartovalo protesty muslimů  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonin Blaha ( 1. dubna 2018 11:21 )

Orlik2016 Vas soukromy nazor je to Vase pravo ale nevnucujte ho mne prosim,mam s nimi sve zkusenosti😎

orlik2016 ( 1. dubna 2018 11:08 )

tak jsi vedle jak ta jedle pane blaha

Antonin Blaha ( 1. dubna 2018 11:02 )

 Orlik2016 ale znam Zidy 🤐

orlik2016 ( 1. dubna 2018 11:02 )

satanas kup si nove bryle, ty to vidis obracene a kdyz se ti neliby zustat doma tak bych navrhnul navstivit Gazu. zadny israelsky holocoust neexistuje a take zadne palestincke uzemi. mas to nejak spatne urovnane v tve hlave.

jezibababa ( 1. dubna 2018 06:02 )

Po odchodu Izraelců z pásma Gazy v roce 2006 tam zůstala infrastruktura, kterou mohli tzv. palestinci ihned začít využívat (skleníky a pod.). jenomže oni všechno, co zůstalo po Izraelcích, zničili, nevyužili. Proč myslíte, že i jejich "bratři ve víře" Egypťané vybudovali též plot a dokonce prý i obrovský vodní příkop, jen aby jim nemohli vnikat na jejich území? A pro přispěvovatele, který myslí, že by mohli do Jordánska - to už tady jednou bylo a oni se odvděčili tím, že chtěli svrhnout jordánského krále. Oni vlastní stát v podstatě nechtějí, protože by přišli o štědré dotace z celého světa. Chtějí vše zadarmo. Pokud vím, Izraeli dluží astronomické částky za elektřinu (proč si za dotace nevybudují své elektrárny?). O jejich dluzích se nepíše, ale když jim Izrael třeba na pár hodin vypne elektřinu, protože ji Gaza dlouhodobě neplatí, tak je oheň na střeše a hned se objeví zprávy, jak je Izrael utiskuje.

Zobrazit celou diskusi