Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Diplomatická válka Moskvy se světem graduje. Rusové posílají domů dalších 50 Britů

Autor: ČTK, kal - 
31. března 2018
10:40

Rusko vyzvalo Británii, aby z jeho území stáhla dalších více než 50 diplomatů. Moskva tím vyrovnává poměr s počtem svých diplomatů působících v Británii, řekla v sobotu mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová agentuře Reuters. V souvislosti s aférou kolem otravy bývalého ruského dvojího agenta v jižní Anglii si již v polovině března oba státy recipročně vypověděly 23 diplomatů. Do diplomatické války s Ruskem se zapojily tři desítky zemí, mezi nimi i Česká republika.

Ruské ministerstvo zahraničí tento krok oznámilo už v pátek, když si předvolalo britského velvyslance v Moskvě Laurieho Bristowa. Nyní ale upřesnilo, o kolik lidí jde.

Na rozdíl od předchozího recipročního vypovězení už ale Rusko podle všeho jmenovitě neurčilo, kdo má odejít, a ponechalo výběr osob na britské straně. Na snížení stavů mají Britové měsíc. Vyhoštění diplomaté měli na sbalení osobních věcí a odcestování týden.

„Žádali jsme o rovnováhu. Britové mají o 50 diplomatů více než Rusové,“ řekla Zacharovová. Na dotaz, zda to znamená, že Londýn bude muset odvolat přesně 50 diplomatů, odpověděla: „Něco přes 50.“

Rusů v Česku je 10x víc než Čechů v Rusku

Nerovnováha na zastupitelských úřadech mezi dvěma státy není ojedinělá. Například Litva, která stejně jako Česko vyhostila v solidaritě s Británií tři ruské diplomaty a která nyní musí tři své diplomaty z Ruska stáhnout, na tuto nevyváženost v pátek také upozornila. „Litva má v Rusku méně diplomatů než Rusko v Litvě,“ uvedlo litevské ministerstvo zahraničí.

Ve stejné situaci je i Česká republika, v níž má Rusko přibližně desetkrát víc diplomatů, než má Praha na ruském území.

cardfalkenau ( 1. dubna 2018 14:05 )

Nadpis měl být asi obráceně válka světa s Moskvou graduje. Kdo vyprovokoval vyhošťování diplomatů. Je stoprocentně dokázané, že v otravě novičokem jsou zapleteni Rusové? Aby to nebylo s chemickými zbraněmi Iráku a napadení a chemické zbraně nenalezeny. A kdo za tím stál ?

mandy ( 31. března 2018 11:52 )

(pro Sittowa) - Nejen Londýn. I v Americe potkáš víc hispánců, černochů a šikmookých víc, než bělochů.

amadina ( 31. března 2018 11:45 )

Tady zase někdo perlí, (že, Zdenkku) Jenom samotná Moskva má 13 milionů obyvatel a celé Rusko 150 milionů. Není to taky náhodou o velikosti země a počtu obyvatel.?

asijo ( 31. března 2018 11:42 )

Ty děláš špiona v Bohnicích za jednu koblihu.

bibijana ( 31. března 2018 11:36 )

Bylo tohle zapotřebí rozdmýchávat kvůli nějakému špiónovi peklo,dělat nesváry, vyvolávat spory a konflikty?Kdo ví, jak to všechno vůbec bylo. Dnes se klaníme Americe,Británii, vždyť tyhle velmoci nás v minulosti zaprodaly!Vyprovokují někde spory a Česko jako solidární půjde do války?Ale ta by neprobíhala na území bohaté Ameriky a Británie,ale tady, v centru Evropy. Já být Putinem, tak uzavřu kouhoutky s plynem, přesměruji je do Číny a potom uvidíme, jestli se o nás Amerika postará.A nebojte se, ta válka do roku 2030 bude,existují o tom prý tajné studie.Nevím, proč poslanci pořád váhají se zavedením povinné vojny.On ten blahobyt v Evropě brzo skončí.Jak to prorokovala Sibyla - živí budou závidět mrtvým.

Zobrazit celou diskusi