Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Drsný střet u Pásma Gazy: Zápalné láhve, osm mrtvých a přes 1000 zraněných

Autor: jer, ČTK - 
30. března 2018
16:10

Osm mrtvých a na 1100 zraněných si zatím vyžádaly protesty Palestinců, které v pátek vypukly na hranici Pásma Gazy s Izraelem. Na několika místech podél hraniční linie se jich účastní odhadem asi 17 000 lidí. Někteří z nich házejí na vojáky kameny a na řadě míst hoří pneumatiky, informoval deník The Times of Israel. Cílem předem plánovaných protestů, které mají trvat do poloviny května, je návrat Palestinců na území, která byla dříve Palestinou.

„Před sedmdesáti lety jsme odtamtud odešli a teď jsme se rozhodli vrátit do naší země,“ řekl agentuře AFP šéf skupiny Islámský džihád Chálid Batš, jeden z organizátorů protestů. Měl tak na mysli květen 1948, kdy na části někdejší Palestiny vznikl stát Izrael. Podle plánu OSN měly vzniknout v Palestině dva státy židovský a arabský.

Arabské státy ale s plánem OSN nesouhlasily a okamžitě po vzniku Izraele vypukla první arabsko-izraelská válka. Arabské země kritizovaly mimo jiné velikost území židovského státu a poukazovaly na to, že množství Arabů se stane v židovském státě minoritou. Po válce, která skončila v roce 1949, rozšířil židovský stát své území z OSN stanovených 56 procent na 77 procent Palestiny. Z izraelského území tehdy uprchly statisíce arabských obyvatel.

Podle Ismáíla Haníji, vůdce radikálního hnutí Hamás, které ovládá Pásmo Gazy, mají být nynější protesty i vzkazem americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi, že se Palestinci nevzdají svého práva na Jeruzalém a Palestinu.

Tank zabil farmáře. Chtěl prý dát výbušninu na hranice

Izraelský deník s odvoláním na úřady v Pásmu Gazy uvedl, že sedm protestujících zastřelila izraelská armáda a jednoho farmáře už ráno na poli zabila izraelská tanková střela. Podle některých zdrojů se údajně chystal nastražit u hranic výbušninu. Podle ministerstva zdravotnictví v Pásmu Gazy přišel farmář o život poblíž města Chán Júnis. Podle The Jerusalem Post zemřelo nejméně 12 lidí.

„Na mnoha místech byly případy, kdy se Palestinci pokusili přelézt nebo poškodit hraniční plot. Ostrými se střílelo jen po těch, kteří chtěli narušit oplocení,“ řekl mluvčí IDF gen. Ronen Manelis pro The Jerusalem Post. Dodal, že všichni mrtví byli muži ve věku 18-30 let.

Už během předchozích dnů si Palestinci z Pásma Gazy postavili stany u hranic s Izraelem a v pátek zahájili protest nazvaný „Pochod za návrat“. Hned ráno zazněly z mešit v Gaze výzvy Palestincům, aby se k protestům připojili. Autobusy svážely lidi k hranicím s Izraelem, kde se na pěti místech vytvořily stanové tábory několik stovek metrů od bezpečnostního plotu.

Video  Palestincům leží v žaludku mimo jiné i prezident USA Donald Trump. Proti němu protestovali už v prosinci.  - Reuters
Video se připravuje ...

Protesty začaly jako demonstrace vsedě, ale brzy se vymkly kontrole. Palestinci začali zapalovat pneumatiky a házet kameny na izraelské vojáky. Protesty jsou plánované na více než šest týdnů a měly by podle plánu vyvrcholit v polovině května, v den výročí vzniku státu Izrael. Kvůli očekávanému násilí izraelská armáda na hranici vyslala posily, podle deníku The Times of Israel tam poslala i přes 100 odstřelovačů.

Izraelský ministr obrany Avigdor Lieberman v pátek varoval, že každý, kdo se z Gazy přiblíží k bezpečnostnímu pásu na hranici s Izraelem riskuje život. „Radím obyvatelům Gazy, aby se neúčastnili provokací,“ řekl. Představitel IDF Maj. Gen. Eyal Zamir uvedl, že armáda „identifikuje pokusy o spáchání teroristických útoků maskovaných za protesty. Rovněž vyzval obyvatele Pásma Gazy, aby se od protestů a Hamasu drželi dále.