Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusové přišli s odvetou za vyhoštěné diplomaty. Neuniknou jí ani Češi

Autor: ČTK, nkov - 
29. března 2018
19:45

Rusko v reakci na postup Británie a jejích spojenců v případě otravy bývalého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery vypoví stejný počet diplomatů, kolik jich dané státy vyhostily zpět do Ruska. Oznámil to ve čtvrtek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov s tím, že Rusko uzavře také americký konzulát v Petrohradě a předvolává si amerického velvyslance v Moskvě.

„Opatření budou reciproční. Zahrnují vyhoštění stejného počtu diplomatů a odvolání našeho souhlasu s činností generálního konzulátu Spojených států v Petrohradě,“ citovala agentura Reuters Lavrova.

Podle Interfaxu musí Rusko opustit 58 amerických diplomatů z velvyslanectví v Moskvě a dva z generálního konzulátu USA v Jekatěrinburgu. Vyhoštění diplomaté musí zemi opustit do 5. dubna, činnost amerického konzulátu v Petrohradě by měla skončit do dvou dní, tvrdí ruské agentury.

Spojené státy kvůli útoku v Británii vyhostily 60 ruských diplomatů a nařídily uzavření ruského konzulátu v Seattlu. Česko vypovědělo tři ruské diplomaty. Celkem bylo z téměř tří desítek zemí vypovězeno přes 150 ruských diplomatů.

Uzavření amerického konzulátu v Petrohradě se předpokládalo, protože tento krok ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ministerstvo zahraničí doporučilo. O odvetných krocích nicméně rozhoduje výhradně prezident.

Londýn z útoku na Skripala obvinil Moskvu, ta to ale odmítá. Na úterý Rusko požaduje kvůli případu Skripala svolání schůzky Organizace pro zákaz chemických zbraní.

agfor ( 30. března 2018 13:54 )

Jakou trafk má pro ty vyhozený diplomaty ten komediantskej ministr ? Nebo snad skončí na pracáku ?

gabreta ( 30. března 2018 09:34 )

Příkladem v mezinárodních vztazích a slušném diplomatickém chování, nám může být paradoxně Slovensko. Žádné vyhoštění Ruských diplomatů se tam na pokyn Bruselu nekoná a navíc, do dneska Slovensko neuznalo Kosovo, jako samostatný stát!! Fakt je, že po státním převratu se tam může všechno změnit, podle přání Bruselu a "Velkého bratra" za oceánem!!

kov3 ( 30. března 2018 08:16 )

Velikonoční dopis Andreji Babišovi : napsal Jaromír Bradavka Dnešní článek je mimořádně krátký. Nemám dar stručnosti. Proto ji umím ocenit u jiných. Zejména tehdy když ta stručnost má formu zatloukání hřebíků jedním úderem. Uvidíte sami! A nyní už ten dopis Babišovi: Pane premiére v demisi: 1) Vykonal jste vojenskou základní službu? 2) Víte, co jsou to bojové otravné látky (BOL) a jaké jsou jejich typy? 3) Víte, jak rychle nervově-paralytické BOL účinkují? 4) Víte, že kdyby v Salisbury došlo k použití BOL, zemřely by stovky lidí během několika minut, včetně záchranářů? 5) Víte, že ruština nezná výraz „novičok“ a toto slovo je zkomoleninou anglického výrazu „Now we choke“, česky „my (je) teď dusíme“, převzatého z hollywoodského „thrilleru“ Cena strachu z r. 2002? 6) Víte, že BOL typu A-232 – 236 se vyráběla v Uzbekistánu, odkud si zásoby, vzorky, dokumentaci a technologii odvezli Američané v 90. letech k údajné likvidaci? 7) Víte že údajný autor těchto sloučenin rovněž žije v USA, kam emigroval? 8) Víte, že návod na výrobu těchto látek najdete bez větších potíží už 10 let na internetu? 9) Víte, že se jedná o tzv. binární sloučeniny, které jsou tvořeny dvěma relativně neškodnými složkami, jejichž smrtící účinek se projeví až po sloučení? 10) Víte, že tyto složky dokáže vyrobit každá slušně vybavená laboratoř a také továrna na výrobu chemických hnojiv, třeba Váš Agrofert? 11) Víte, jak Rusové přezdívají všem, kdo tak halasně vykřikují nesmysly o této kauze? 12) Víte, že Vy nejste „duračok“, ale přímo „durak“, když chcete na základě výmyslů a nesmyslů pokazit naše vztahy s Ruskou federací? 13) Omluvíte se národu a světu, až vyjde pravda najevo a vy budete před svými voliči za skutečného „duračoka“? 14) Nemyslíte, že nastal čas odejít z politiky a přenechat své místo někomu schopnějšímu SKUTEČNĚ pracovat pro tuto zemi a její obyvatele?? P.S. Nezapomeňte s sebou vzít svou stranickou „elitu“ v čele s Faltýnkem, ministrem zahraničí, mi

Samo ( 29. března 2018 22:04 )

Vyhostit 3 diplomaty bylo na nic. Měli jsme vyhostit všech 140 ruských diplomatů, nebo kolik jich tu Rusové mají a pak ať si Rusové recipročně vyhošťují koho chtějí, když my máme na ambasádě v Moskvě dohromady i s technickým personálem dohromady 40 lidí.

hades ( 29. března 2018 21:56 )

Díky za odkaz.Dlouho jsem se tak nezasmál.

Zobrazit celou diskusi