Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Průlom v kauze otráveného exšpiona: Skripalova dcera může mluvit, je při vědomí

Autor: ČTK, nkov - 
29. března 2018
19:30

Dcera bývalého agenta Julije Skripalová, otrávená nedávno v anglickém Salisbury, je při vědomí a může mluvit. Uvedla to BBC s odvoláním na lékaře. Předchozí zprávy zmiňovaly jen to, že se její zdravotní stav výrazně zlepšil. Britská policie přitom z preventivních důvodů uzavřela v jihoanglickém Salisbury dětské hřiště, které je v sousedství domu otráveného bývalého agenta Sergeje Skripala. Skripal a jeho dcera byli na počátku tohoto měsíce v Salisbury otráveni nervovou látkou.

Vyšetřovatelé se domnívají, že Skripalovi byli poprvé vystaveni nervové látce u vchodových dveří jejich domu, neboť zde byla nalezena nejvyšší koncentrace jedu. Británie tvrdí, že použitá látka byla novičok a že ji vyrobilo Rusko, to ale obvinění z odpovědnosti za útok odmítá.

Britská premiérka Theresa Mayová v pondělí uvedla, že novičoku mohlo být vystaveno přes 130 lidí. Společně se Skripalovými byl hospitalizován i policista Nick Bailey, který se jim jako první věnoval, když je našel zhroucené na lavičce. Bailey byl před týdnem z nemocnice propuštěn. Stav Skripala je nadále kritický, naopak stav jeho dcery Julije se podle dnešního vyjádření lékařů zlepšil a již není v přímém ohrožení života.

„Na léčbu reaguje dobře“

„Jsem rád, že mohu oznámit zlepšení stavu Julije Skripalové. Na léčbu reaguje dobře, nadále je jí ale poskytována 24 hodin denně expertní klinická péče,“ uvedla Christine Blanshardová, která je lékařskou ředitelkou oblastní nemocnice v Salisbury.

Informace o zlepšení stavu Skripalové je považována za překvapivou. Ve středu zveřejněném rozhovoru se zpravodajkou BBC v Rusku totiž Skripalova neteř Viktoria Skripalová prohlásila, že dvojice má jen minimální šanci na přežití. I kdyby Skripal a jeho dcera přežili, budou do konce života invalidní, uvedla Skripalová.

O Skripalovou i jejího otce pečuje podle Reuters nemocnice v Salisbury. Dvojice byla v kritickém stavu hospitalizována 4. března poté, co byla otrávena nervovou látkou.

Video  Po otravě exšpiona vyhostí Češi tři Rusy. A prokurátor promluvil o vrahovi Kuciaka  - Bára Horáková, Lukáš Červený, redakce Blesk
Video se připravuje ...

Tibi ( 29. března 2018 20:52 )

Zázraky se dějí,ale jen v Salisbury,které se stane brzy poutním místem.

aristo ( 29. března 2018 20:48 )

Zdravotni stav Skripalovy dcery se zlepsil natolik, ze je schhopna podat vypoved o tom, co se skutecne stalo. Ja osobne po tom vsem v zajmu bezpecnosti, jak svoji, tak sveho otce prisezne prohlasil, ze se na nic nepamatuji a co nejrychleji bych opustil starou dobrou Anglii.

gabreta ( 29. března 2018 19:38 )

Zvláštní, jak jsou ti Rusové odolní. Skřípala s holkou otráví prudce jedovatým Novičokem, kdy se okamžitě po otravě umírá a není proti němu šance. A ejhle? Dědek je živ a holka se dokonce uzdravuje!! Jestli je Rusko plný, tak odolných lidí, tak to si Amík nepr*dne ani s atomovkou! Tu jim Rusáci možná tak vyšlukujou!!

Zobrazit celou diskusi