Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Potraty po znásilnění a incestu má legalizovat referendum. Irové mají termín

Autor: Darina Jíchová - 
30. března 2018
14:45

Irsko bude v historickém referendu, které proběhne 25. května, hlasovat o potratech. Zákon v současnosti umožňuje Irkám podstoupit interrupci jen ve výjimečném případě. Pokud dojde ke zmírnění stávajícího nařízení, bude legální uměle přerušit těhotenství po znásilnění, incestu a při vážném poškození plodu, informovala stanice BBC.

Až do roku 2013 platil v Irsku všeobecný zákaz potratů, po úpravě byla interrupce povolená, pokud byl ohrožen život matky. V květnovém referendu budou voliči rozhodovat o zrušení 8. dodatku ústavy, který dává nenarozenému plodu a těhotné ženě stejné právo rozhodovat o životě. Pokud se Irům podaří dodatek zrušit, potrat do 12. týdne těhotenství bude v zemi naprosto legální.

Irská vláda oznámila datum referenda o potratech. Irská vláda oznámila datum referenda o potratech. | Reuters

V současné době ženám a lékařům, kteří by provedli ve státě interrupci, hrozí pokuta a až 14 let vězení. Ministr zdravotnictví Simon Harris a ministr pro bydlení Eoghan Murphy schválili oficiální datum konání referenda o potratech. „Chtěli bychom vyzvat všechny obyvatele, ať už se zrušením dodatku souhlasíte, nebo ne, abyste se hlasování zúčastnili,“ vybídl Iry Murphy.

Hlasování podpořili přední politici

„Je důležité, aby lidé hlasovali. Toto rozhodnutí můžete udělat jen vy,“ navázal na něj Harris. Za referendum se postavila také senátorka Ivana Baciková, která v 90. letech málem skončila ve vězení za to, že studentky informovala o legálních potratech v Británii. „Ten, kdo je pro zachování dodatku, je pokrytec,“ nechala se slyšet. Reformu nařízení o potratech podpořil také premiér Leo Varadkar a lídr opozice Micheál Martin, který dlouho trval na zachování dodatku.