Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Tajemství Kimova „Orient Expresu“: Je neprůstřelný, pomalý a plný vína

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
28. března 2018
11:55

Kim Čong-un během své cesty do sousední Číny v neděli a pondělí cestoval ve speciálním vlaku. Dorazil v naprostém utajení a kvůli jeho příjezdu platily v čínské metropoli přísná bezpečnostní opatření. Deník New York Times upřesnil, že Kimův vlak má 21 zelených vagonů s tmavými skly, které zabraňují identifikaci cestujících. Je neprůstřelný a patří mezi preferovaný způsob přepravy severokorejských vůdců. Jezdili s ním Kimův otec i dědeček.

Kim Čong-il a Kim Ir-sen, otec a dědeček současného vůdce, cestovali v podobných vlakových soupravách. Kim Ir-sen do zahraničí někdy i létal, o Kim Čong-ilovi bylo známo, že se létání bál. Asi nejznámější a nejdelší Kim Ir-senova cesta po železnici se konala v roce 1984 a Kim při ní zavítal i do Československa. Vyjel přes Čínu do SSSR a odtud dále do Polska, Německé demokratické republiky, ČSSR, Maďarska, Jugoslávie, Bulharska i Rumunska. Domů se vrátil znovu přes SSSR.

Severokorejský diktátor Kim Čong-un má za sebou první zahraniční cestu. V Číně jednal s prezidentem Si Ťin-pchingem Severokorejský diktátor Kim Čong-un má za sebou první zahraniční cestu. V Číně jednal s prezidentem Si Ťin-pchingem | Reuters

Kimova pondělní návštěva byla jeho první zahraniční cestou od roku 2011, kdy také vlakem vyrazil do Ruska za tehdejším prezidentem Dmitrijem Medveděvem - bylo to těsně předtím, než se stal oficiálně hlavou státu. Setkal se s Medveděvem v Ulan-Ude v sibiřském Burjatsku a z Pchjongjangu urazil 4500 kilometrů. Souprava měla 17 vagónů, ke kterým na ruském území místní úřady připojily další čtyři. Při návratu z této oficiální návštěvy Ruska zajel na severovýchod Číny, kde navštívil několik továren.

Kolik jede Kimův vlak? Maximálně 59 km/hod.

Všechny detaily jednání mezi Kim Čong-unem a jeho čínským protějškem prezidentem Si Ťin-pchingem nejsou ještě známé. Novinářům se zatím podařilo zjistit víc podrobností o vlaku. Má větší průraznou sílu než letící kulka, na rozdíl od ní je ale mnohem pomalejší. Kim má podle všeho k dispozici 90 vysoce zabezpečených vagonů, ze kterých může sestavit soupravu.

Kim Čong-il při návštěvě Ruska. Kim Čong-il při návštěvě Ruska. | reprofoto/twitter

Okna všech vagonů jsou neprůstřelná, i kvůli tomu je vlak o mnoho těžší než běžná souprava, což znamená, že je i pomalejší. Jeho maximální rychlost je 59 kilometrů za hodinu. Severokorejský vůdce je známý tím, že dává přednost luxusu a komfortu, ten je mu poskytnut také ve vlaku. Vypolstrované sedačky, luxusní nábytek z tmavého leštěného dřeva, ploché televize a další elektronika, k jídlu Kimovy připravují vybrané pochoutky, ke kterým servírují jeho oblíbený alkohol.

Víno, humři a „slečny průvodčí“

Luxusu si užíval i jeho otec Kim Čong-il, při cestě do Ruska v roce 2001 měl vlak Kim Čong-ila 22 vagonů a zajišťoval veškerý servis. Na naplánovaných zastávkách se doplňovaly zásoby humrů a vín značek Bordeaux a Beaujolais dopravených letecky z Paříže. Jeden vagon měl vyhrazený na zábavu, na cestu si najal několik umělkyň, kterým se říkalo „slečny průvodčí“. Ty pro něj předváděly speciální čísla v korejštině nebo ruštině.

Zobrazit celou diskusi