Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Bílé rakve a plyšáci. Na Sibiři pohřbili první ze 41 uhořelých dětí. Ty, které šlo identifikovat

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
28. března 2018
10:41

V sibiřském Kemerovu dnes pozůstalí pohřbili první oběti víkendového katastrofálního požáru v místním obchodním centru, při němž zahynulo 41 dětí a 23 dospělých. V celé zemi jsou v souvislosti s vyhlášeným jednodenním státním smutkem státní vlajky spuštěny na půl žerdi, rozhlasové a televizní kanály ze svého programu vyřadily reklamu a zábavné programy. Pozůstalí nyní žádají tvrdé potrestání viníků, někteří z nich volají i po odstoupení prezidenta Putina. 

K pohřbení bylo podle ruských médií vydáno zatím 13 těl, která se podařilo identifikovat. Velkou část ohořelých obětí bude možné identifikovat jen s použitím analýzy DNA. V kemerovských chrámech se připravují zádušní mše, před vchody se tvoří dlouhé fronty, lidé přinášejí květiny a plyšové hračky. Rodinám pozůstalých pomáhají sociální pracovníci a psychologové.

Podle oznámení kemerovské radnice dnes začíná výplata kompenzací pozůstalým. Milionové částky uvolnil ruský stát, Kemerovská oblast, samo město Kemerovo i společnost vlastnící obchodní středisko Zimňaja višňa, které v neděli do základů shořelo.

Místo ničivého požáru opustili hasiči a záchranáři, kteří zbytky objektu očistili od trosek a zbavili vratkých a ohrožujících konstrukcí. O příčinách požáru se stále jen spekuluje, podle vyšetřovatelů je nejpravděpodobnějším důvodem zkrat.

Pietní akce se uskutečnily nebo jsou připraveny i v dalších ruských městech. Lidé přispívají na dobročinné bankovní účty, organizují symbolické minuty ticha na památku obětí a pořádají smuteční shromáždění.

Manažerka střediska před soudem

Ředitelka kemerovského nákupního střediska Zimňaja višňa Naděžda Sudděnoková stanula před soudem, čelí obvinění z nedostatečného zajištění bezpečnosti centra. Za stejný prohřešek je souzen také Alexandr Nikitin, který zodpovídal za systém požární bezpečnosti. Ve městě se sjednotil tisícihlavý dav, chtějí vědět, kdo je zodpovědný za nedělní tragédii, při které podle oficiálního prohlášení uhořelo 64 lidí, z toho 41 dětí.

Místo neštěstí navštívil i prezident Vladimir Putin a u improvizovaného památníku položil květiny. Během svého projevu mluvil o „zanedbání povinnosti“ zaměstnanců centra. Místní úřady rychle zahájily soudní řízení proti ředitelce Sudděnokové a dalším pracovníkům střediska. Lidem to ale nestačí, z neštěstí viní město a jeho zastupitelstvo, gubernátora Amana Tulejeva i samotného Putina. „Vova a Aman do vězení,“ skandoval dav.

Pozůstalí: Lžou nám i o počtu obětí!

Místní, obzvláště rodiny pozůstalých, se domnívají, že úředníci lžou o počtu mrtvých. Podle Igora Vostrikova, který při požáru přišel o celou rodinu: sestru, manželku a tři děti, může být až 350 obětí. Před protestujícími vystoupil zástupce gubernátora Tulejeva Sergej Civilev, v jednom momentu si prý kleknul před davem a prosil o odpuštění. S lidmi se pokusil promluvit také starosta města Ilja Seredjuk, ale shromáždění ho nepustili ke slovu.

Vchod do radnice města bránili policisté z národní gardy, zastupitelé se báli, že rozzuření lidé vniknou do budovy. „Nechceme násilí,“ uvedl Vostrikov, jeden z hlavních mluvčích pozůstalých rodin. „Naše děti a rodiny jsou mrtvé, ty nám už nikdo nevrátí. Chceme spravedlnosti, někdo za požár nese vinu, chceme vědět kdo,“ dodal. Ve svém twitterovém příspěvku z tragédie obvinil Putina a státní korupci. „Najdou si obětního beránka, který to za ně slízne. Tak to za Putina funguje, nic se nezmění. Peníze na revize obchodních center nejsou, protože je rozkradli politici a úředníci,“ napsal Vostrikov.

Navalnyj chce další protesty

Vůdce opozice Alexej Navalnyj se obrátil na lidi a vyzval je k další demonstraci, která by se měla konat tento čtvrtek v Moskvě. O příčině požáru se stále jen spekuluje, vyšetřovatelé mluví o zkratu. Další verze uvádí, že v dětském koutku hořela svíčka na dortu. Je nepochopitelné, proč byly zamčené únikové východy a proč se nespustil postřikovací hasicí systém. O nefunkčnosti požárního hlásiče se vědělo od 19. března, tým zodpovědný za požární bezpečnost to pouze ohlásil, ale nenechal opravit.

Zaměstnanci obchodního centra zodpovědní za bezpečnost jeho návštěvníků byli podle svědků první, kdo z hořícího střediska unikli. Svědkové se nechali slyšet, že si ze začátku ani neuvědomovali závažnost situace. „Mysleli jsme, že je to cvičení,“ uvedl jeden z nich. „Zaměstnanci nás nevyzvali k evakuaci, alarm nehoukal,“ doplnil další ze svědků.

Antonin Blaha ( 28. března 2018 13:27 )

 Co jste to za lidi?Misto piety tady placate politicke zvasty,vy si opravdu myslite ze kdyz zacne nekde v zabavnim centru horet u nas ze to bude jine?Kez by ale moc tomu neverim .

okis ( 28. března 2018 11:16 )

V Rusku ani neví co je to mluvit pravdu.On je to ještě nikdy nikdo neučil

orlus ( 28. března 2018 11:10 )

Jojo Putin može za fšecko. Jak za vyřizování účtů mezi bývalými sovětskými agenty tak za nedodržování bezpečnostních předpisů kdesi na Sibiři...Myslím, že ten člověk, aby to stihl ani nespí. Je to holt balšoj čelavěk.

majka60 ( 28. března 2018 11:07 )

To je vina obchodního centrumu, že porušila požární předpisy. Alarmy byly asi vyplé a celkově se sjalo na bezpečnost a za to snad může Putin? U nás by to v případě požáru v několika obchodních centrech taky nedopadlo dobře.Lidi ani kolikrát neví, kde jsou únikové dveře.

Zobrazit celou diskusi