Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Trest za otravu Skripala: Celkem 24 zemí vyhostí Rusy. A čeká se na odpověď Kremlu

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
27. března 2018
13:29

Více než stovku diplomatů a dalších pracovníků ruských zastupitelských úřadů vyhostí do týdne Spojené státy, 16 zemí Evropské unie, včetně Česka, a také Ukrajina s Kanadou, Albánií, Norskem a Makedonií. Tyto země se tak rozhodly reagovat na případ otravy ruského dvojího agenta Sergeje Skripala v Británii, z něhož britští představitelé za podpory řady zahraničních partnerů obviňují Moskvu. Ruské ministerstvo zahraničí odpovědělo, že přijme odvetná opatření.

Spojené státy vyhostí 60 lidí, Ukrajina 13 osob a Kanada čtyři osoby. Státy EU, které se rozhodly vypovědět ruské diplomaty, jsou Německo, Francie a Polsko (po čtyřech), Česko a Litva (tři), Itálie, Dánsko, Španělsko a Nizozemsko (po dvou), Švédsko, Lotyšsko, Estonsko, Chorvatsko, Finsko, Rumunsko, Irsko a Maďarsko (po jednom).

Slovensko a Rakousko se bojkotu neúčastní

Mezi členskými státy Unie, které nevyhostí nikoho, je například Slovensko, jež si jen předvolalo ruského velvyslance. Rakousko rovněž oznámilo, že nevyhostí nikoho, protože je neutrální zemí. Rakouská ministryně zahraničí Karin Kneisslová dnes poukázala na nutnost úplného objasnění kauzy otravy dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery v Anglii a vyslovila se pro zachování všech komunikačních kanálů s Ruskem. I kdyby se ukázalo, že za útok nervovou látkou v Salisbury stojí Rusko, na postoji Rakouska nevyhostit žádného ruského diplomata se pravděpodobně nic nezmění.

K Británii se připojily i Austrálie a Irsko

Z evropských nečlenských zemí EU se připojila k sankcím ještě Albánie, která vypoví dva lidi, a Norsko, které vyhostí jednoho diplomata. Nově vyhoštění jednoho ruského diplomata oznámila Makedonie. Mezi posledními oznámily vyhoštění diplomatů Austrálie (2) a Irsko (1).

„Společně se Spojeným královstvím a dalšími spojenci a partnery přistoupila Austrálie k odpovědi na nedávný útok nervovou látkou v Salisbury v Británii,“ uvedl australský premiér Malcolm Turnbull v prohlášení. Dodal, že vláda se rozhodla vypovědět dvojici ruských diplomatů, u nichž bylo zjištěno, že pracují pro tajné služby.

„Ministerstvo zahraničních věcí hovořilo s velvyslancem Ruské federace a informovalo ho, že pověření člena jeho sboru s diplomatickým statusem bude ukončeno v souladu s ustanoveními Vídeňské úmluvy o diplomatických stycích,“ informoval irský ministr zahraničí Simon Coveney s tím, že dotyčná osoba byla vyzvána k opuštění území Irska. 

Na reakci Ruska se čeká

„Odpověď bude symetrická,“ citovala ruské ministerstvo zahraničí agentura RIA. Vyhoštění diplomatů označila Moskva za provokativní gesto a nepřátelský krok. Rusko obvinilo západní státy, že se slepě řídí principy euroatlantického spojenectví.

Podle britské premiérky Theresy Mayové dostalo Rusko varování, že nemůže pošlapávat mezinárodní právo. Útok v jihoanglickém Salisbury byl prý „jasným vzorkem stále agresivnějšího ruského chování“. „Představuje také ale novou a nebezpečnou fázi v ruské nepřátelské aktivitě proti Evropě a našim společným hodnotám a zájmům,“ prohlásila Mayová před poslanci v britském parlamentu. Británie oznámila vypovězení 23 ruských diplomatů už předminulý týden a Moskva následně odpověděla stejným způsobem.

Britský ministr zahraničí Boris Johnson uvedl, že „dnešní mimořádná mezinárodní reakce (britských) spojenců představuje v historii největší kolektivní vyhoštění ruských důstojníků zpravodajské služby a pomůže bránit společnou bezpečnost“. „Rusko nemůže beztrestně porušovat mezinárodní pravidla,“ dodal.

Italská kritika

Šéf italské strany Liga Matteo Salvini, který si dělá naděje, že se stane premiérem, dnes ostře kritizoval USA a EU za vyhošťování diplomatů. „Bojkot Ruska, obnovení sankcí a vyloučení diplomatů nevyřeší problémy, naopak je zhoršuje,“ uvedl Salvini na Twitteru.

Podle ruského velvyslance ve Washingtonu Anatolije Antonova opustí USA 46 diplomatů z washingtonské ambasády, 12 z ruské mise při OSN v New Yorku a dva z newyorského generálního konzulátu. Ambasáda v USA prý bude i ve zmenšené podobě pokračovat v práci. Podle Bílého domu americký prezident Donald Trump nařídil také uzavření ruského konzulátu v Seattlu.

Mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová prohlásila, že po vyhoštění Rusů budou Spojené státy bezpečnější zemí, protože „bude omezena ruská schopnost slídit po Američanech a provádět tajné operace“. Vyhoštěním „Spojené státy a jejich spojenci dávají Rusku jasně na vědomí, že jejich akce budou mít následky,“ řekla mluvčí. Její kolega Raj Shah uvedl, že prezident Donald Trump si přeje dobré vztahy s Moskvou, ale její chování to neumožňuje.

EU a USA stojí za rozhodnutím Británie

Předseda Evropské rady Donald Tusk přitom dnes nevyloučil možnost, že v nadcházejících dnech a týdnech budou následovat další společná evropská opatření, včetně možných nových vyhoštění ruských diplomatů. Tusk zdůraznil, že Unie je a zůstane kritická ke krokům ruské vlády, vyjádřil ale také zároveň soustrast občanům Ruska v souvislosti s tragickým požárem obchodního centra, při kterém v neděli v sibiřském městě Kemerovo zahynulo přes 60 lidí.

Prezidenti a premiéři zemí EU koncem minulého týdne na summitu v Bruselu prohlásili, že souhlasí se závěrem britské vlády, podle které za útok na někdejšího dvojitého agenta Skripala a jeho dceru je s největší pravděpodobností odpovědné právě Rusko. „Jiné věrohodné vysvětlení neexistuje, stojí v závěrech vrcholné unijní schůzky.

Ruská média o reakci Kremlu zatím spekulují

Za bezpříkladně tvrdou označuje dnes ruský tisk reakci západních států na případ dvojitého ruského agenta Skripala. Vyhoštění zatím celkem 138 ruských diplomatů z 23 zemí světa je podle komentáře listu Kommersant pečlivě připraveným a koordinovaným krokem, další státy navíc mohou následovat. Dnes prý možná Slovensko a Belgie, v dalších dnech Irsko.

S odvoláním na své zdroje v Kremlu list píše, že návrh protiopatření sestaví ruské ministerstvo zahraničí, rozhodovat bude prezident Vladimir Putin. O možném dopadu na případnou schůzku Putina s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, která se prý připravuje, odmítají podle Kommersantu ruští diplomati spekulovat.

Renomovaný ruský politolog Fjodor Lukjanov v rozhovoru pro list předpověděl, že ruská reakce bude symetrická. „Přinejmenším na určitou dobu to pravděpodobně ochromí spolupráci nejen s konkrétními státy, ale s celými bloky zemí,“ řekl Lukjanov.

Mezinárodní roztržka

Podle odhadu ruských expertů ani vyšetřování otravy Sergeje a Julije Skripalových diplomatickou roztržku nezmírní. „Pátrání Organizace pro zákaz chemických zbraní nejspíš nevyústí v pádné důkazy, které by tu či onu stranu sporu přiměly radikálně změnit názor,“ soudí politolog Boris Makarenko.

Ruský poslanec Leonid Kalašnikov v listě Vedomosti nepřikládá diplomatické krizi větší význam. „Naši budou vyhošťovat jejich diplomaty, pak všechno umlkne, žádné důkazy o ruské vině nalezeny nebudou. Všechno se pak vrátí zpátky,“ řekl poslanec s tím, že žádné „reálné škody“ Rusku nevzniknou. „Uvažovat v rámci mezinárodního práva už nemá smysl,“ soudí.

Proti symetrické ruské odpovědi na vyhoštění desítek diplomatů se na stránkách listu Nězavisimaja gazeta postavil ruský diplomat Andrej Baklanov. „Nemyslím, že je třeba na to reagovat. Hlasy volající po automatické odpovědi jsou nepromyšlené, emotivní,“ uvedl Baklanov. Cílem řetězového vyhoštění je podle něj vtáhnout řadu zemí do konfliktu s Ruskem. „Pokud na takovou hru přistoupíme, zkomplikuje to naše vztahy s dalším množstvím zemí. Je nutné ztrestat hlavně toho, kdo za tím stojí, hlavní úder musí jít proti Angličanům,“ je přesvědčen ruský diplomat.

Překvapivá akce USA

Podle listu Izvestija blízkého Kremlu je zvlášť překvapivý rozsah reakce Washingtonu, který vyhostil 60 Rusů, tedy mnohem víc než sama Británie. Ruský amerikanista Andrej Šitov v listu upozornil, že vypovězení ruských diplomatů z USA přišlo krátce poté, co Trump blahopřál Putinovi k vítězství v prezidentských volbách a hovořil o přípravě summitu. „Nový agresivní protiruský výpad tak nevypadá jako nic jiného než projev politické schizofrenie. Činy jsou ale důležitější než slova,“ konstatoval Šitov.

 

salto ( 28. března 2018 08:18 )

Ti Rusové musí být úplně pitomý. Nějakého zrádce (slušně nazývaného - dvojitý agent) budou v dnešní době a možnostech trávit jakýmsi novičokem a to ještě tak mizerně, že to ten chudák přežil. Anebo je to jinak?

Zobrazit celou diskusi