Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Teror ve Francii: Útočník (†26) křičel Alláhu akbar, lidé se schovávali v chlaďáku

Autor: ČTK, zzu - 
23. března 2018
21:19

Po útoku extremisty na jihu Francie se objevují svědectví lidí, kteří se v době řádění Redouanea Lakdima nacházeli v supermarketu ve městě Trèbes. Popisují například, jak se uchýlili do chladícího prostoru, stejně jako účastníci masakru v pařížském obchodě s košer potravinami v lednu 2015.

Bývalý policista Christian Guibbert byl na nákupu se svojí ženou a její sestrou, když se po obchodě začala rozléhat střelba. „Šel jsem se podívat, co se děje. Byl tam muž na zemi a jedna velmi vzrušená osoba se střelnou zbraní v jedné ruce a s nožem ve druhé, která křičela 'Alláhu akbar!',“ popsal televizi BFM TV.

Guibbert pak členy své rodiny a další zákazníky nahnal do studeného skladu, kontaktoval úřady a nakonec se mu podařilo utéct. „V jednu chvíli mě uviděl (útočník) a vyběhl po mně s nožem, asi protože mu došly náboje. Pak jsem se ohlédl a už tam nebyl a já jsem vyběhl únikovým východem,“ popsal.

Zaměstnanec supermarketu François řekl agentuře Reuters, že ve zmatku po prvních výstřelech se skoro s pachatelem Lakdimem srazil a slyšel jej říkat něco o Islámském státě. Dal se na útěk a následně pomohl vyvést z obchodu asi 20 lidí zadním východem.

Zákazník André Bivent byl ve skupince, která se schovala do chladící místnosti. Šestasedmdesátiletý muž v ní strávil asi půl hodiny, než s dalšími rukojmími utekl přes sklad v zadní části supermarketu. Reuters připomenul, že stejně jako dnes se ukrývali také svědci útoku islamisty na obchod s košer potravinami v lednu 2015 v Paříži. Několik zákazníků tehdy v chladící místnosti přečkalo celý incident, který si vyžádal čtyři oběti.

O 26letém útočníkovi úřady věděly

Francouzské úřady v letech 2016 a 2017 zaznamenaly u útočníka, který dnes zabil tři lidi, že se zradikalizoval. Nic ale nenaznačovalo, že by představoval bezprostřední hrozbu, oznámil dnes prokurátor věnující se případům terorismu ve Francii François Molins. Úřady podle něj zadržely družku, která s pachatelem sdílela domácnost.

Šestadvacetiletý Radouane Lakdim byl kvůli svým sklonům k islámskému radikalismu a k vazbám na místní salafistické hnutí, tedy hnutí islámských fundamentalistů, zařazen na seznam sledovaných osob úřady už v roce 2014. V roce 2011 a 2015 byl trestán za méně závažné kriminální činy.

Teprve v letech 2016 a 2017 jej pak intenzivněji sledovaly tajné služby. Ty ale „neodhalily žádné varovné signály možného přechodu k teroristickému činu“, sdělil Molins na tiskové konferenci.

Podle něho policie pokračuje ve vyšetřování případu. Zejména se snaží zjistit, odkud pochází zbraň, kterou měl pachatel k dispozici, a také okolnosti, za jakých si ji pořídil. Pátrá se rovněž po jeho případných dalších komplicích.

Macron: Šlo o islamistický terorismus

Dnešní útok střelce v Carcassonne a Trèbes na jihu Francie byl případem islamistického terorismu. Na tiskové konferenci to řekl prezident Emmanuel Macron, který zároveň oznámil novou bilanci zraněných. Těch má být celkem 16, přičemž dva lidé jsou stále v kritickém stavu, napsala agentura AFP.

Macron řekl, že jedním z dvojice je policejní „hrdina“, který se nechal vyměnit za poslední ženu drženou jako rukojmí v supermarketu v Trèbes. Jednotky před obchodem o něco později uslyšely přes policistův telefon střelbu a dovnitř vtrhlo komando, které útočníka zastřelilo. Při zásahu byl zraněn i další člen bezpečnostních složek.

„Náš stát se stal terčem islamistického teroristického útoku,“ řekl prezident po schůzce s ministrem vnitra Gérardem Collombem. Vyšetřování se podle něj bude nyní soustředit na zodpovězení několika klíčových otázek, například kdy byl 26letý pachatel Redouane Lakdim radikalizován a jak se dostal ke zbrani. Také bude prověřeno možné napojení na teroristickou síť Islámský stát, která se k odpovědnosti za útok přihlásila.

„Vyzývám naše francouzské spoluobčany, aby si i nadále uvědomovali hrozbu terorismu, ale aby měli také na paměti sílu a odolnost, kterou náš národ prokázal pokaždé, když na něj zaútočili,“ dodal Macron.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Desterz ( 13. května 2018 11:34 )

Strach, útěk a schovávačka: typické a smutně proslulé zbraně bezmocných. Přece když máme policii, nepotřebujeme zbraně, né?! To je stejná chujov!na jako říci - máme hasiče, tak na co hasící přístroje?! Máme záchranku, tak na co lékárničky?! Máme gůgla, tak na co školy?!

danes ( 24. března 2018 06:17 )

 Tak honem chytit se za ruce a chodit dokola do té doby, až to křápne zase někde jinde.

Zobrazit celou diskusi