Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Trump má nového kontroverzního poradce. „Lidská špína,“ psali o něm v KLDR

Autor: ČTK, nkov - 
23. března 2018
19:27

Jmenování Johna Boltona bezpečnostním poradcem amerického prezidenta by mohlo zmařit summit Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Někdejší zástupce při OSN prosazoval použití vojenské síly proti KLDR a vyzýval ke změně režimu. Bolton vyvolává rozporuplné reakce i na Blízkém východě, je znám ostrými názory vůči Íránu i Rusku, naopak je obhájcem politiky Izraele.

Boltona, který v dubnu nahradí odvolaného Herberta Raymonda McMastera, KLDR již dříve označila za „lidskou špínu", připomněla agentura Reuters. Trumpův záměr setkat se s Kimem označil Bolton za „šokující“ a řekl, že je to příležitost pohrozit Severní Koreji vojenskou akcí.

Někdejší představitel jihokorejské rozvědky Nam Song-uk prohlásil, že Trump možná ani nebude mít příležitost nějaké poselství KLDR předat. „Jmenování Boltona do této funkce vytváří velmi složitou situaci a může znamenat, že se žádná vrcholná schůzka neuskuteční,“ řekl Nam k summitu, který by se měl konat do konce května.

„Je to znepokojivá zpráva,“ podotkl konzervativní jihokorejský poslanec Kim Hak-jong. „Severní Korea a Spojené státy musejí vést dialog a toto jen vyvolává obavy, zda se jednání vůbec bude konat,“ uvedl.

Severní Korea jmenování Boltona zatím nekomentovala. V roce 2003 Bolton kritizoval tehdejšího severokorejského vůdce Kim Čong-ila za porušování lidských práv v KLDR a severokorejská státní média ho za to nazvala „lidskou špínou a pijavicí“.

Severokorejští činitelé ho neuznají jako reprezentanta americké vlády a nebudou s ní jednat kvůli jeho „politické vulgaritě a psychopatickým sklonům“, napsala tenkrát státní média KLDR. 

Video  KLDR ukázala simulaci útoku na USA: Vlajka Ameriky v plamenech  - Youtube.com
Video se připravuje ...

Bolton je dalším hřebíkem do rakve

Devětašedesátiletý Bolton v minulosti prosazoval použití vojenské síly i proti Íránu, velmi ostře se stavěl například i k Rusku. V případech Íránu a KLDR volí i Trump konfrontační politiku, k Rusku má však méně kritický přístup. Nynější Trumpovo rozhodnutí pogratulovat ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi ke znovuzvolení ale označil za zdvořilostní záležitost. Trumpovi poradci přitom prezidentovi doporučili, aby Putinovi neblahopřál.

Jmenování Boltona Rusko ponechalo bez komentáře. „Není to otázka na nás, ale na americkou administrativu,“ řekl na dnešní tiskové konferenci kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Podle Reuters zároveň dodal, že Rusko doufá, že v Bílém domě bude více lidí, kteří jsou schopni hledět za nynější vlnu rusofobie.

Někteří komentátoři označují příchod Boltona za další hřebík do rakve pro mezinárodní jadernou dohodu s Íránem. Dokument mezi Teheránem a světovými mocnostmi, který Trump tvrdě kritizuje, vznikl v éře bývalého demokratického prezidenta Baracka Obamy.

Bolton nedávno podpořil Trumpovo rozhodnutí přemístit americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma. Kabinet izraelského premiéra Benjamina Netanjahua se tak o Boltonovi vyjadřuje jako o výjimečném expertovi, zkušeném diplomatovi a oddaném příteli židovského státu.

Výhrady vůči Boltonovi má naopak izraelský list Haarec, považovaný za levicově orientovaný. Deník připomněl, že Bolton v roce 2016 označil mírové řešení v podobě dvou států, tedy palestinského a izraelského, za již dlouho mrtvé. Navrhl tehdy, aby palestinská území přešla pod správu Egypta a Jordánska. Libanonský deník Al-Akbar, který má blízké vazby na šíitské hnutí Hizballáh, napsal o Boltonovi, že je sionistickým jestřábem v Bílém domě.

Krátce po oznámení svého chystaného nástupu do funkce Bolton televizi Fox News řekl, že hodlá pro Trumpa být „čestným zprostředkovatelem“ nejrůznějších pohledů a variant řešení bezpečnostních záležitostí. Prezident podle něho potřebuje, aby mezi jeho poradci probíhala svobodná výměna názorů. Bolton by měl funkci oficiálně převzít 9. dubna.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

terezkaterka33333 ( 27. března 2018 12:43 )

Ten Bolton je fakt špina charakter.

Antonin Blaha ( 23. března 2018 19:39 )

 Bodejd by neobhajoval politiku Izraele vzdyt je obrezany az po usi😂

Zobrazit celou diskusi