Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Dánové staví plot na hranici s Německem. Bojí se prasat šířících mor

Autor: ČTK, nkov - 
22. března 2018
14:00

Dánsko postaví na hranici s Německem 70 kilometrů dlouhý plot, aby se do země nedostali divočáci nakažení africkým morem prasat. Nákaza se v poslední době rozšířila například mezi divokými prasaty v Česku či Polsku. Kodaň se obává, že by prasečí mor mohl ohrozit významný dánský masný průmysl, informovala ve čtvrtek agentura Reuters.

V Dánsku zatím nebyl zaznamenán žádný případ prasečího moru, šíření nákazy ve východní Evropě ale způsobuje obavy v této zemi, která ročně vyváží vepřové maso za 5,5 miliardy dolarů, uvedla agentura Reuters.

Africký mor prasat není pro člověka nebezpečný, ale divočáky a domácí prasata zabíjí. Vakcína proti viru není dostupná, jedinou ochranou je prevence. První případ choroby v Česku potvrdili veterináři u dvou divokých uhynulých zvířat nalezených loni v červnu na okraji Zlína, od té doby byla nemoc zjištěna u více než 190 uhynulých zvířat.

Dánský strach: Nemoc se k nám přibližuje

Dánská vláda uvedla, že kdyby nákaza v zemi propukla, znamenalo by to na jistou dobu pozastavení exportu do zemí mimo Evropskou unii. Blokován by byl i vývoz do zemí Evropské unie, ovšem pouze z oblastí postižených prasečím morem.

Podle dánské vlády africký mor prasat postihuje kromě České republiky a Polska také Rumunsko, Estonsko, Litvu a Lotyšsko a v poslední době se nemoc čím dál víc přibližuje k dánským hranicím.

Video  V bratislavské nemocnici hospitalizovali dítě s prasečí chřipkou.  - tv Joj
Video se připravuje ...

kryssa ( 22. března 2018 14:42 )

Jak byl dobrej elektrickej ohradník s Německem. Teď by se hodil. Je to až k nevíře co sem tahají z Afriky. A ještě by chtěli všechno zadarmo.

myras ( 22. března 2018 14:39 )

Nezadat ( 22. března 2018 14:27 )

Tak to by nenapadlo ani mě,tak nazvat migranty.

Zobrazit celou diskusi