Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Policie ukázala video smrti. Samořídící vůz Uber na něm zabil matku dvou dětí

Video se připravuje ...
Autor: Darina Jíchová - 
22. března 2018
12:00

Policie zveřejnila video z kamery, která byla umístěná uvnitř samořídícího vozu Uber. Vozidlo s autopilotem v neděli v americkém městě Tempe v Arizoně srazilo chodkyni, ta po převezu do nemocnice zemřela. Ten den na jízdu dohlížel zkušený řidič, policie celou záležitost prošetřuje, napsal deník Daily Mail.

K nehodě došlo v noci a na záběrech je vidět, že reflektory SUV neosvítily Elaine Herzbergovou (†49), která přecházela silnici mimo přechod. 

Řidič, který dohlížel na jízdu, ale do ovládání vozu nezasahoval, uvedl: „Stalo se to hrozně rychle, auto ji zaznamenalo až na poslední chvíli,“ uvedl Rafaela Vasquez (44), který se považuje za ženu. Dodal také, že na srážku ho upozornil až náraz.

Podívejte se na záběry z kamery Uberu:

Šéfka místní policie Sylvia Moirová uvedla, že samořídící vůz není na vině, podle ní se nehodě nedalo zabránit. Ke kolizi by došlo, i kdyby auto řídil člověk, uvedla Moirová. „Předběžně mohu říct, že je nepravděpodobné, že za nehodu může společnost Uber nebo její pokusný samořídící vůz. Srážka byla nevyhnutelná,“ řekla tisku. Své závěry podpořila zveřejněním videa z vozu.

Moirová i tiskový mluvčí policie Ronald Elcock odmítli případ dál komentovat. Byla to první smrtelná nehoda, kterou Uber se svými testovacími auty s autopilotem zaznamenal. Společnost je okamžitě stáhla z provozu. „Naše srdce je s rodinou oběti. Plně spolupracujeme s místními úřady při vyšetřování tohoto incidentu,“ sdělil na svém Twitteru výkonný ředitel UBERU Dara Khosrowshahi.

Kriminální minulost oběti a řidiče

O Herzbergové toho není příliš známo, ví se, že po sobě zanechala dvě děti. Ovšem podle místní policie byla od října 2014 do října 2015 šestkrát zatčená za drogové přestupky. Rovněž stála už třikrát u rozvodového soudu. Dcery, které po ní zůstaly, jsou věku 15 až 18 let.

Pestrou kriminální minulost má za sebou i řidič Vasques. Podle policejních záznamů za různé přestupky strávil více než čtyři roky ve vězení, byl například odsouzen za ozbrojenou loupež ve videopůjčovně. Veřejnost se obává toho, že Uber dostatečně neprověřuje svoje zaměstnance.

Dannero ( 22. března 2018 13:12 )

pokud samořídící vůz nevidí do tmy před sebou, pak přece nemůže pokračovat v jízdě poslepu, k čemu potom jsou všechna ta zařízení když cestu jen odhaduje na základě předpokladu. Člověk by se možná alespoň pokusil nějak vyhnout srážce, případně zmírnit náraz a nebo by nejel tak rychle když by si nebyl jistý viditelností před sebou.

klop ( 22. března 2018 12:49 )

Škoda, že se lidé nedozví, kolik nehod mají řidiči UBERu v Praze. Prakticky každý den se tu někdo rozseká. Bohužel, pokud to nezjistí nějaká média, policie to nezveřejní.

pajato73 ( 22. března 2018 12:14 )

kdyby se ten debilni ridic koukal na cestu a ne tam nekam dolu, tak by to zabrzdil !!!

Zobrazit celou diskusi