Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Prezident náhle rezignoval, nejspíš kvůli zdraví. Demise v Barmě platí okamžitě

Autor: ČTK, ula - 
21. března 2018
07:25

Barmský prezident Tchin Ťjo (71), první civilní hlava státu po desetiletích a spojenec barmské vůdkyně Do Aun Schan Su Ťij, ve středu rezignoval. Podle agentury AFP to oznámil na Facebooku prezidentský palác. Politik si chce podle prohlášení  „odpočinout od svých současných povinností“ a demise platí okamžitě.

Barmská média podle agentury Reuters už několik měsíců spekulují, že Tchin Ťjo má zdravotní potíže. Úřady to ale vždy popřely.

Tchin Ťjo se ujal funkce na konci března 2016. Jeho úřad byl spíše ceremoniální, skutečnou vůdkyní země je Su Ťij, jejíž případnou kandidaturu na prezidenta tehdy zmařila ústava ještě z dob vojenské diktatury.


Středeční prohlášení prezidentského paláce uvádí, že úřad bude v souladu s ústavou obsazen do sedmi pracovních dnů.

První prezident bez vazeb na armádu

Tchin Ťjo je členem Národní ligy pro demokracii (NLD), která v listopadu 2015 vyhrála první svobodné volby v zemi. Předloni se stal po 54 letech první hlavou barmského státu, která nebyla spojena s armádou.

Se Su Ťij se Tchin Ťjo zná od základní školy, více než dvacet let disidentku věrně provázel v jejím nenásilném boji za demokracii země a byl jejím poradcem v zahraničněpolitických otázkách. Vojenská junta opoziční vůdkyni držela 15 let v domácím vězení a také Tchin Ťjo strávil několik měsíců ve vězení.

Ekonom a syn známého básníka

Tchin Ťjo vystudoval ekonomii a počítačové vědy na univerzitě v Rangúnu, dva roky studoval také na Londýnské univerzitě. Mezi své záliby řadí literaturu, jeho otec byl známý barmský básník.

Současné vedení Barmy, včetně Su Ťij, je nyní kritizováno v souvislosti s brutálními zásahy armády proti příslušníkům muslimského menšinového etnika Rohingů na severu země. Do Bangladéše před násilnostmi v Barmě uprchlo od loňského srpna na 700 000 Rohingů.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi