Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Jenom moje smrt může zastavit reformy,“ řekl saúdský vládce, než šel k Trumpovi

Autor: Darina Jíchová, ČTK - 
20. března 2018
15:18

Korunní princ Saúdské Arábie Mohamed bin Salmán (32) se během své zahraniční cesty nechal slyšet, že jediné, co může zabránit modernizaci království, je jeho smrt. V reformách, které začal uplatňovat v rámci svého politického programu Vize 2030, hodlá pokračovat. Dodal také, že věří v rovnost mužů a žen. Dnes by měl dorazit do Washingtonu a sejít s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, napsal deník Daily Mailu.

Jeho první reformy vedly ke zlepšení postavení žen ve společnosti, královským výnosem se zasadil o to, aby mohly řídit auta bez svolení či doprovodu svých mužských opatrovníků – manželů, otců nebo bratrů. Rozhodl také o tom, že ženy se nemusí zahalovat do černé abáje. Uvedl dokonce, že není nutné, aby si zakrývaly hlavu.

Uvolnění pravidel pro ženy

Bin Salmán chce, aby měly ženy více pracovních příležitostí, usiluje totiž o snížení ekonomické závislosti Saúdské Arábie na prodeji ropy. V ropném průmyslu pracují převážně muži a je zcela přeplněn. Zemi hrozí nárůst nezaměstnanosti, reformní program by tomu měl zabránit. Měl by otevřít dveře dalším průmyslovým a zábavním sektorům, kde díky uvolnění pravidel budou moci pracovat muži i ženy.

Je otázkou, zda se zasadí i o zrušení systému poručnictví, který zaručuje nejbližšímu mužskému příbuznému právo spolurozhodovat o životě žen, například také o tom, zda bude žena smět vycestovat do ciziny nebo studovat. „V zemi jsou konzervativci, kteří trvají na platnosti poručnictví a jsou proti tomu, aby se ženy stýkaly s muži, kteří nejsou jejich manželé nebo nejbližší příbuzní. V očích Proroka jsme ale všichni lidé, není mezi námi rozdíl,“ konstatoval princ.

Ženy v Saúdské Arábii dostaly povolení řídit auto. Ženy v Saúdské Arábii dostaly povolení řídit auto. | ČTK

Pokrokový princ

Korunní princ rovněž uvedl, že jen jeho smrt může zabránit tomu, aby pokračoval v reformách. Jeho moc a obliba v království neustále rostou. Jeho podporovateli jsou zvláště lidé do 30 let. Princ bin Salmán je nyní na dlouhé zahraniční cestě, navštívil například Egypt nebo Velkou Británii. Chce prezentovat svou zemi jako ekonomicky silný pokrokový stát. Co se týká jeho setkání s Trumpem, vztah mezi Saúdskou Arábií a USA je vřelý a dá se předpokládat, že se ještě více prohloubí. Oba muži se již několikrát setkali, třeba při Trumpově návštěvě Saúdské Arábie.

Bin Salmán si získal uznání USA i svou tvrdou protikorupční čistkou, která se dotkla nejen vysoce postavených politiků, ale i členů královské rodiny. „Museli jsme k tomu přistoupit, korupce byla v Rijádu a celé zemi velmi rozšířená, náš postup byl možná tvrdý, ale zcela legální,“ prohlásil bin Salmán. Mnozí však kritizují jeho opulentní životní styl. „Jsem bohatý, jsou to mé peníze. Nejsem ani Mandela, ani Gándhí, nikdy jsem netvrdil, že jsem,“ ohradil se.

Krvavá válka v Jemenu

Sympatie budí tím, že se pokouší zmodernizovat islám, ostře vystupuje proti extremistům a teroristům. Korunnímu princi se však často přezdívá i „nejnebezpečnější muž světa“ – tohle přízvisko získal kvůli své zahraniční politice. Jde zvláště o válku v Jemenu nebo o blokádu Kataru. Jen při válce v Jemenu zemřely desetitisíce lidí. Saúdská koalice navíc brání vstupu humanitárních organizací do země. 

Princ Valíd se vzpamatovává po čistce

Saúdskoarabský princ Valíd bin Talál byl jedním ze členů královské rodiny, kteří strávili několik měsíců ve vazbě v rijádském hotelu Ritz-Carlton během antikorupční čistky. On i ostatní byli propuštěni 27. ledna na rozkaz korunního prince Mohameda bin Salmána, který je jeho bratrancem. Většina zadržených byla propuštěna po finančních urovnáních, díky kterým stát získal více než 206 miliard korun.

Princ Valíd bin Talál Princ Valíd bin Talál | Reuters

Valíd znovu hledá nové investice a plánuje reorganizaci svého investičního impéria Kingdom Holding Company (KHC). Ke svým novým plánům uvedl, že pracuje s poradci, včetně firmy Goldman Sachs Group, na nalezení nových investic pro jeho KHC ve výši až 61,8 miliardy Kč. Dodal však, že zřejmě rozdělí majetek skupiny, který činí zhruba 268 miliard Kč. Podle časopisu Forbes je Valíd 64. nejbohatším mužem planety, je nejznámějším podnikatelem Saúdské Arábie.

 

Antonin Blaha ( 20. března 2018 21:36 )

 Jen aby to nebyla predpoved blizke budoucnosti😂

Zobrazit celou diskusi