Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Sarkozyho zadržela policie. U exprezidenta Francie vyšetřují peníze na kampaň

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
20. března 2018
08:51

Francouzská policie v úterý zadržela bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho v souvislosti s vyšetřováním údajně nezákonného financování jeho předvolební kampaně v roce 2007. Podle zpravodajského webu RTL exprezidenta nyní vyslýchá policie na pařížském předměstí Nanterre.

Vyšetřování se týká financování Sarkozyho kampaně před prezidentskými volbami v roce 2007, které vyhrál.  Sarkozy, jenž byl prezidentem v letech 2007 až 2012, je podezříván, že přijal finanční podporu od režimu tehdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Exprezident, jemuž hrozí žaloba za nedovolené použití peněz ze zahraničí a za nenahlášení přesných výdajů na volební kampaň, vždy popíral, že by pochybil.

Zpravodajský server Mediapart už v roce 2012 před dalšími volbami přišel s informací, že Libye poskytla na Sarkozyho kampaň 50 milionů eur (1,27 miliardy korun). Dojednáno to prý bylo v říjnu 2005 při jednání obou zemí o libyjském nákupu francouzských zbraní. Tuto arabskou zemi tehdy osobně navštívil i Sarkozy coby tehdejší ministr vnitra.

Francouzský exprezident Nicholas Sarkozy s manželkou Carlou Bruni. Francouzský exprezident Nicholas Sarkozy s manželkou Carlou Bruni. | EPA

5 milionů od Libyjců 

Podle agentury AFP Ústřední úřad pro boj proti korupci a finančním a daňovým deliktům (OCLCIFF) v Nanterre vyslýchá Sarkozyho vůbec poprvé. Vyšetřování případu začalo v dubnu 2013 na základě svědectví francouzsko-libanonského podnikatele Ziada Takieddinea a bývalých libyjských vysoce postavených činitelů. Takieddin tvrdí, že to byl on, kdo předal Sarkozymu kufry po pěti milionech eur.

První, kdo byl v případu vyslýchán a zadržován, byl bývalý generální tajemník Elysejského paláce Claude Guéant, který byl obviněn z padělání a používání falešných dokumentů a z daňových podvodů. První stopou, na kterou vyšetřovatelé narazili, byl převod půl milionů eur na Guéantův účet v březnu 2008 od firmy patřící jednomu malajsijskému právníkovi. Guéant tvrdil, že šlo o výtěžek z prodeje dvou obrazů.

Letos v lednu zadržela policie v Londýně na základě francouzského zatykače podnikatele Alexandra Djouhriho, který údajně rovněž sloužil jako zprostředkovatel pro převod podezřelých penět a který je označován za klíčovou osobu ve vyšetřování. Djouhri čeká v londýnském vězení na projednání jeho případného vydání do Francie.

Nezadat ( 20. března 2018 15:29 )

Uchylové opět staví gilotiny a požírají svoje děti.Nic nového ve Francii.

Antonin Blaha ( 20. března 2018 13:04 )

 Tady se aspon ukazala moralka tohoto cloveka,od Kadafiho dostal penize na kampan a vzapeti necha bombardovat Libyi.A tim se vlastne odstartovala utecenecka krize,ten pan patri do Haagu pred mezinarodni soud.

openha ( 20. března 2018 10:31 )

pepsl:Jsem zvědav, jestli tomu věnuje Čt zvláštní vysílání včetně ovlivňování voleb britskou firmou! Třeba i Theres May něco zabučí! HÁDÁM,ŽE ANO,ALE BUDE DO TOHO URČITĚ ZAMONTOVANÝ PUTIN....

illyria ( 20. března 2018 09:18 )

Před pár lety jsem někde psala, že mu to platil Kadáfí a byla sem za blbku a konspirátorku... No, tak to sem zvědavá, jestli to konečně vyjde na veřejnost.D

Zobrazit celou diskusi