Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Zakladatel IKEA daroval charitě 475 miliard: Sám jezdil v rezavém autě a kradl z kaváren cukr

Autor: ana - 
19. března 2018
21:45

Zakladatel celosvětově známého řetězce IKEA Ingvar Kamprad zemřel 27. ledna ve věku jednadevadesáti let. Před čtyřmi lety sepsal závěť, ve které se rozhodl věnovat přesně polovinu svého majetku, tedy v přepočtu 475 miliard, švédské neziskové organizaci Kamprad Family Foundation.

Kamprad byl před smrtí osmým nejbohatším mužem planety. Charitě odkázal přesně polovinu svého jmění. Druhou polovinu svým potomkům Peterovi, Jonasovi, Mathiasovi a Anniku. Sám zakladatel nábytkářského impéria jezdil volvem z roku 1993 a z kaváren si v kapsách odnášel cukr.

Charita pomáhá již sedm let

Nezisková organizace začala fungovat v roce 2012. Od té doby přispívá například na léčbu chronických ran, pomůcky na inkontinenci, podnikání ve venkovských oblastech, domovy důchodců a další stovky míst, která tuto pomoc vyžadují.

Jmění Kamparda se dá přirovnat k jmění zakladatele Googlu nebo šéfa firmy Oracle. Jeho nejoblíbenějším jídlem byly masové kuličky z IKEI, které si rád a pravidelně dopřával.

Skromný, ale tvrdý šéf

Muž, který šetřil, kudy chodil, vyžadoval, aby i jeho zaměstnanci byli skromní. Popsat museli vždy obě strany papíru a zhasínat pokaždé, když odešli z místnosti.

Sám Kampard byl v minulosti často napadán kvůli své nacistické minulosti. Ve čtyřicátých letech byl členem fašistické organizace Nové švédské hnutí. Když jeho minulost vyšla najevo, napsal omluvný dopis všem svým zaměstnancům. Kampard měl česko-německé kořeny. Jeho babička pocházela ze Sudet, z oblasti poblíž Mostu.

 

w.mojko ( 20. března 2018 08:49 )

To je človek...(ak vynechám jeho minulosť z čias vojnových...neviem, čo ho viedlo, bol mladučký a možno myslel, že svojim členstvom v nacistickej organizácii zmení svet....) nie ako naši zbohatlíci, ktorí sú nenažraní, rozpredali a rozdelili krajiny, ktoré následne zlúčili s Nemeckom (tiež bolo fašistické) a inými mocnosťami, ktoré nám dirigujú životy a pomaly,ale isto, likvidujú Slovanov...a aby si vylepšili pred voľbami morálny kredit, hodia ako psovi kosť nejakej chudobnej rodine, ktorá sa do biedy dostala práve vďaka jeho úžerníckym požičkám, aby ho označili jeho "priatelia a mecnáši"zo zahraničia za filantropa...čo vy na to, pán Kiska??? (zámerne nenapíšem pán prezident, nie je mojim prezidentom, nič pre Slovensko nerobí,naopak, považujem ho za neprajníka Slovenska)

Zobrazit celou diskusi