Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Kult osobnosti prezidenta Číny: Celá vesnice se proměnila v jeho svatyni

Autor: Darina Jíchová - 
19. března 2018
21:10

V sobotu byl čínský prezident Si Ťin-pching znovuzvolený na další pětileté období, plenární zasedání navíc nedávno schválilo změnu ústavy, ze které byla vyškrtnuta klauzule, podle níž mohl prezident zůstat ve funkci pouze na dva mandáty. Si díky tomu může stanout v čele vlády až do konce svého života. Mezi Číňany má už dokonce vybudovaný kult osobnosti jako měli Mao Ce-tung, Vladimir Lenin nebo Kim Ir-sen. Jedna z vesnic se dokonce proměnila v jeho svatyni, informovala stanice CNN.

Stěny malé vesnice lemují nápisy Si Ťin-pching – prezidentem navěky, nejedná se ale o žádnou propagandu, nýbrž o reklamní tah. Prezident kdysi ve vsi žil a pracoval, místní se snaží jeho pobyt zpeněžit. Si ve vesnici Liang-ťia-che strávil část svého dospívání a jako mladý člen komunistického kádru tam pracoval. Od té doby byla malá vesnice přeměněna v Siovu svatyni, která ho prezentuje jako prezidenta lidu a spasitele.

Prezident Si Ťin-pching se do vesnice, kde strávil dospívání, vrátil a zavzpomínal na prostý život na venkově. Prezident Si Ťin-pching se do vesnice, kde strávil dospívání, vrátil a zavzpomínal na prostý život na venkově. | reprofoto/twitter

Zhruba za 200 korun si lze najmout průvodce, který zájemce po místě provede. Ukáže jim, kde současný prezident spal, kde pomáhal se stavbou a celkově si lidé můžou vyslechnout příběhy o tom, jak dobrý a nesobecký Si byl a je. Jeho adorace je téměř hmatatelná, místní rádi poukazují na to, že Siova minulost, co by pracovitého Číňana, ukazuje na jeho zářnou budoucnost. Snad proto většinu obyvatel nezaráží změna ústavy, která Siovi dovoluje zůstat u moci v podstatě do konce života.

Příklad pro děti

Stejně jako miliony dospívajících byl i Si z velkého města vyslán na venkov, aby se naučil, jak tvrdě pracují poctiví lidé na vesnici. Je to praktika, kterou zavedl Mao Ce-tung během bouřlivé kulturní revoluce v letech 1966-76. Si tenkrát skončil stovky kilometrů od Pekingu v malé zbídačené vesnici Liang-ťia-che. Na rozdíl od svých vrstevníků Si nebyl na venkov poslán za trest, neboť se neúčastnil výtržností na začátku kulturní revoluce.

Byl vyslán na převýchovu, byl to snaživý syn vysoce postaveného státního úředníka v Maově vládě. Měl být příkladem pro ostatní a zároveň zakusit život těžce pracujících farmářů. Po jeho vzoru nyní každoročně proudí na venkov tisíce mladých ambiciozních komunistů, kteří sní o stejné kariéře, jakou má Si. „Jediné, co potřebujeme, je předseda Mao a prezident Si,“ nechal se slyšet jeden z návštěvníků Liang-ťia-cheu.

Příběhy o Siovi

Součástí prohlídky je i jeskynní útvar, kde Si a jeho pes žili. Průvodce mají pro turisty připraveno mnoho příběhů. Například jak Si jako odměnu za práci dostal motorku. Tu ale odmítl a požádal o dva stroje na drcení kukuřice, které by pak ve vesnici zůstaly.

„Přidal jsem se ke straně ve stejném roce, kdy náš prezident,“ sdělil novinářům jeden z místních Š' Jü-sin (79). Nicméně tamější zastupitelé mu nechtěli dovolit mluvit s reportéry CNN, kteří ve vsi natáčeli.

Původně chudá vesnice však díky své spojitosti s prezidentem prosperuje. Díky výnosům z prohlídky byla zavedená nová vodovodní síť a zbudováno turistické centrum se spoustou obchodů a zmrzlinářstvím.

 

Nástup k moci a kult osobnosti

Liang-ťia-che se stalo přesným příkladem toho, jak Si Ťin-pching chce, aby ho lidé vnímali. Silný vůdce 90milionové Komunistické strany Číny s lidskou tváří. Podle odborníků mu strategie vychází a je to i jedním z důvodů, proč se mu daří upevňovat politickou moc. „Kult jeho osobnosti bude neustále narůstat, aspoň dokud bude u moci,“ uvedl Willy Lam, profesor z Univerzity v Hongkongu. „Dobře ví, co na lidi platí, jak na straníky, tak i na obyčejné lidi, které politika nezajímá,“ dodal.

Siovo chopení se moci bylo rychlé a úspěšné, mezi lidmi si získal oblibu i svou antikorupční čistkou, která se nevyhnula ani těm nejvyšším sférám strany. Na nejdůležitější místo dosadil své lidi a chopil se kontroly nad médii. Jeho ideologie „Myšlení Si Ťin-pchinga“ se dokonce dostala do ústavy, tuto čest zatím získal jen Mao Ce-tung.

Video  Podívejte se na 48 hodin čínského prezidenta v Česku ve 3 minutách  - Jan Jedlička, Zuzana Štíchová, Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

oltec ( 20. března 2018 04:04 )

kult osobnosti v Čechách je V.Havel

asijo ( 20. března 2018 03:14 )

Havlovi nesahá po kotníky,ještě dnes ho někteří vychvalují.

Zobrazit celou diskusi