Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Trapné proruské Česko.“ Putin zamořuje Prahu a skrze ni i svět, píší Američané

Autor: Darina Jíchová - 
19. března 2018
15:10

Rusko je podle znovuzvoleného prezidenta Vladimira Putina světovou supervelmocí a důležitou roli v jeho strategii hraje i Česko. Zvláště Evropská unie a NATO by měly zpozornět, Putin si z Prahy totiž udělal korupcí základnu, ale bude pokračovat dál, napsal vlivný americký časopis Foreign Policy. Vztahy šéfa Kremlu s mnohými západními státy jsou nyní na bodu studené války. A zatímco Západ neustále čeká na Putinův přímý útok, jeho oblíbených her jako manipulace a strategická korupce si příliš nevšímá. 

Česká republika může posloužit jako klasický příklad Putinovy manipulace a jeho snahy oslabit Západ korupcí, píše Foreign Policy. Výsledek je očividný: Česko, dříve loajální člen NATO, se „stalo trapným proruským státem, který jen papouškuje, co mu jeho velký slovanský bratr říká“.

Novináři poukázali na to, že Česko (minimálně ústy prezidenta Zemana, pozn. red.) uznalo anexi Krymu nebo omlouvalo čínské manévry v Jihočínském moři. Navíc z Česka přímo sálá kremelská korupce, která se odsud šíří dál do Evropy.

Zbrojař Strnad jako pěšák Moskvy

Začalo to vcelku nenápadně, všímá si list. Jako hlavní příklad časopis Foreign Policy uvedl hvězdnou kariéru Jaroslava Strnada, který se z řadového podnikatele stal miliardářem a jedničkou v oblasti zbrojního sektoru, kde má skoro monopol. Jeho hlavním investorem je Alexej Beljajev, přítel Vladimira Jakunina, ruského nacionalisty a blízkého poradce prezidenta Putina.

Strnad je zároveň velkým zastáncem prorusky orientovaného českého prezidenta Miloše Zemana. Do značné míry financoval Zemanovu předvolební kampaň. Prezident sice tvrdil, že žádnou kampaň nedělá, ale jeho podporovatelé mu ji uspořádali. Západní státy však nikdy nebezpečí, které Zeman a jeho proruský postoj představují, nebraly v potaz. Americký prezident Barack Obama mu sice odepřel návštěvu Bílého domu, avšak Zeman se setkání s prezidentem přeci jen dočkal. Postaral se o to ho Obamův nástupce Donald Trump, který si oblíbil Zemanovy lichotky.

Spojené státy by však měl zajímat Strnad a jeho rodinná firma, která porušuje zákaz EU o vývozu zbraní. Strnadovi rovněž přehlížejí nařízení NATO, které je proti prodeji zbraní Ázerbájdžánu, které mohou být využity v boji proti Arméncům o plošinu Náhorní Karabach, uvádí Foreign Policy.

Na prodej se přišlo během ázerbájdžánské vojenské přehlídky, snímky odhalily českou vojenskou techniku. Úřady tvrdí, že muselo dojít k omylu a že zbraně byly určené pro Izrael. Ani tento fakt nedonutil USA zasáhnout proti české vládě.

Podezřelá půjčka pro Le Penovou

Podezření vzbudila i První česko-ruská banka (PČRB), instituce s jasnými vazbami na Kreml. Půjčila totiž francouzské političce Marine Le Penové 206 milionů korun na financování její strany Národní fronta a na půjčce se podílela i Strnadova holdingová společnost Czechoslovak Group (CSG). Nedlouho poté PČRB ztratila licenci a zkrachovala, s jejím kolapsem zmizely i důkazy spojující Strnada, Putina a francouzskou Národní frontu, píše Foreign Policy.

Západ často přehlíží důležitost Prahy. Zapomíná přitom na to, že Česko jako jeden z členů NATO trpělo během 2. světové války za nacistické okupace, zažilo vládu v režii Stalina i vpád vojsk Varšavské smlouvy v roce 1968 pod taktovkou Leonida Brežněva. Až mírovou revolucí lidé utnuli v zemi sovětský vliv. V současnosti není hlavním cílem Moskvy dostat Česko tam, kde bylo. Tedy s vlastní vládou, ale pod diktátem Kremlu. Rusko chce místo toho změnit Prahu v zesilovač svých zájmů.

Od první pražské defenestrace v roce 1419 se záležitosti Prahy změnily v záležitosti někoho jiného. Situace je stejně závažná jako v roce 1968, má jen jiné okolnosti. Je třeba si uvědomit, že ruská korupce se z Prahy rozšířila dál, její chapadla sahají od Jerevanu po Paříž, někdy až do Washingtonu. Kreml nikde nechce převzít vládu nebo způsobit převrat. Jde jim o hybridní válku, o chaos, jen takhle se jim podaří oslabit Západ. Putin to ví a využívá k tomu lidi, jako je Strnad.

Zaneprázdněné Spojené státy

Západ by měl zakročit dřív, než bude pozdě, varuje Foreign Policy. Jenže na žádnou akci to nevypadá. Washington má jiné starosti, řeší spor demokratů a republikánů o tom, zda Rusko mělo, nebo nemělo vliv na prezidentské volby. Trump navíc odmítá kritizovat Putina. Nikdo z nich nevnímá, že Rusko strategicky USA oslabuje.

I přes všechna Putinova prohlášení o ruské vojenské a jaderné síle jeho země stále není supervelmocí. Je ale v jejich moci způsobit ohromné škody a využít k tomu nenápadné země, jako je právě Česko. USA by si mělo uvědomit, že od Ruska nepřijde nějaký velký přímý útok, varovali novináři. Jeho zteč už podle nich začala a v první linii stojí lidé, jako je Strnad, a je na Washingtonu, aby začal jednat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

zkzkz ( 6. ledna 2019 14:50 )

Omasta ( 20. března 2018 14:56 )

Jsem hrdý na Čechy, že se nepodvolili neblahému vlivu americké propagandy

gabreta ( 19. března 2018 21:54 )

https://www.youtube.com/watch?v=f0bPcaThsmM

nofte ( 19. března 2018 18:43 )

Sledujte nyní Interview ČT24, tam jsou jasné odpovědi.

nofte ( 19. března 2018 18:38 )

ČÍNOU.

Zobrazit celou diskusi