Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

V Rusku anulovali výsledek voleb. Přispělo k tomu video manipulace s hlasy

Autor: Darina Jíchová - 
19. března 2018
11:10

Vítězství Vladimira Putina hned v prvním kolem prezidentských voleb nejspíš nikoho nepřekvapilo, nestál proti němu žádný silný soupeř. Vůdce opozice Alexej Navalnyj se voleb nemohl účastnit kvůli rozhodnutí úřadů, vedlo je k tomu jeho pravomocné odsouzení za krádež, kterou měl spáchat. I přesto to ale vypadá, že „putinovci“ si chtěli pohlídat výhru svého kandidáta. Putin získal přes 70 procent všech hlasů, je ale otázkou, kolik z nich je pravých. Video z volebních místností ukázalo manipulaci s lístky, napsal deník Daily Mail. A v pěti okrscích už anulovali výsledek hlasování.

Víkendové první kolo prezidentských voleb v Rusku bylo ostře sledováno médii, záhy se objevily fotografie Putina, který volil v Moskvě. Současný prezident byl jasným kandidátem a jediné, čeho se mohl on a Kreml obávat, byla nízká volební účast. Navalnyj již před volbami upozorňoval, že může dojít k falšování lístků nebo k manipulaci s nimi. Záběry z několika místností jeho slova potvrzují, například ve městě Ljubercy u Moskvy byly do urny vloženy předem vyplněné lístky. Úředníci a pozorovatelé pak přidávali další lístky.

Podívejte se na záběry z bezpečnostních kamer: 

K něčemu podobnému došlo také v Dagestánu, za dozoru úřednice z volební komise muž naplnil hlasovací urnu lístky. Vše zaznamenaly bezpečnostní kamery. V jiných regionech byly často kamery zakryty, například balonky. V jedné oblasti prý skupinka zápasníků způsobila značný rozruch, odpoutali tak pozornost od muže, který do urny naházel zfalšované lístky.

Putin jako jediná správná volba?

Na spravedlivý průběh voleb měli dohlížet nejen úředníci ale i 145 tisíc pozorovatelů, mezi nimi i 1500 cizinců. Podle úřadů proběhly volby hladce, nicméně několik pozorovatelů nahlásilo určité neregulérnosti. Mluvili o skupince jeptišek, jejichž matka představená jim kontrovala správně vyplněné lístky. Zjišťovala, zda volily Putina jako jedinou správnou volbu. Zmínili také incident se zápasníky a další podobné příhody.

Na některých místech zasahovala policie. Muže z Dagestánu, který do urny naházel vyplněné lístky, prý zatkli. Co se stalo s lístky, ale tamní policie ani úřady neuvedly.

V pěti okrscích už volby anulovali

Ruská volební komise anulovala výsledky nedělních prezidentských voleb v pěti okrscích, kde prošetřuje údajné neregulérnosti jako vhazování více lístků jednou osobou do urny. Informovala o tom v pondělí agentura AP s odvoláním na předsedkyni volební komise Ellu Pamfilovovou

Volební komise přesto tvrdí, že nezaznamenala porušení volebních pravidel, které by výsledek hlasování jakkoli ovlivnilo. Komise prý také neregistruje žádné závažné stížnosti na neregulérnost hlasování. Stížností bylo prý tentokrát „přinejmenším dvakrát méně než při posledních volbách“ v roce 2012.

Pamfilovová rovněž popřela zvěsti o tom, že na některých místech byli pozorovatelé vykázáni z volebních místností, či že byli dokonce napadeni.

Putinova neomezená vláda

Zatím to vypadá, že za 67% procentní účasti, získal Putin 76,67 % hlasů a sčítání stále je téměř u konce. U moci by se měl tedy udržet až do roku 2024. Novináři se ho ptali, zda poté bude znovu kandidovat na prezidenta. Putin se jejich dotazu zasmál, vystoupil před shromážděným davem a poděkoval svým podpůrcům. „Musíme myslet na budoucnost naší země,“ vyzval je. Jeho mluvčí následně dodal: „Je to neuvěřitelné vítězství a množství hlasů mluví za vše.“

K obvinění o manipulaci voleb se nevyjádřil, Putin potřeboval získat přes 50 % hlasů, toho dosáhl, a druhé kole voleb tak není potřeba. Nedošlo ani k bojkotu, ke kterému vyzýval Navalnyj. Putinovo vítězství mu tak zajistilo skoro čtvrt století u moci, déle se v čele Rusů udržel pouze Josif Stalin.

Vynucené volby

Mnoho lidí se také přiznalo, že je jejich zaměstnavatelé donutili jít k volbám a volit Putina. „Řekli mi, že jestli chci dál pracovat, musím k volbám a volit, tak jsem šel,“ řekl mechanik Jevgenij z Moskvy. Se stejnou zkušeností se svěřila tisku i lékařka Jekatěrina. „Zavolal si mě primář a řekl, že jsem ještě nevolila a že musím jít,“ uvedla.

stenly29 ( 26. března 2018 08:01 )

Putlerovo divadlo.

Antonin Blaha ( 20. března 2018 07:45 )

 Zadne volby neanulovali vazeny Blesku.Prosim aspon se snazte psat pribliznou pravdu,v peti okrscich se zrejme budou volby opakovat z tech ticicu okrsku je to opravdu tragedie,my jich mame par a taky tam byly nesrovnalosti s tim rozdilem ze my tam pro jistotu namame umisteny kamery.🤐

fesak2 ( 19. března 2018 20:06 )

car K.O.K.O.T.

alex0800 ( 19. března 2018 18:13 )

A zase ta PROPAGANDA Sorošovská.. Už měsíce je jasné, že preference má Putin hodně nad 60% a tak PROČ BY PROBOHA PODVÁDĚL??? To se spíš týká podvodů ohledně Grudinina s otevřenými zahraničními účty a Sobčakové;-) SELSKÝ ROZUM bohatě postačí k analýze této zprávy.. Očividně ji autor tohoto pamfletu postrádá.. Kdo mluvil o novinářské žumpě?

iFender ( 19. března 2018 16:59 )

Britove lzou jiz tradicne.V Iraku jsou prokazatelne chemicke zbrane rekl tehdy premier a nakonec nic nenasli.Tato Velka ,mala Britnie je jen vazal USA,protoze vedi,ze bez USA jsou i kdyz maji atmove zbrane lehce porazitelni.Ta jejich nova "baba" si hraje na Thatcher,ktera ovsem byla jiny kaliber.Nekoho obvinovat bez dukazu dokaze jen zapad.Jeden za vsechny, vsichni za jednouho!(LIES)

Zobrazit celou diskusi