Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Začal úklid Himálaje. Šerpové plánují sesbírat až 100 tun odpadu

Autor: var - 
17. března 2018
20:42

Na Mount Everestu započala kampaň za odklízení odpadků. Pracovníci plánují sebrat až 100 tun odpadu, který vyprodukovali především horolezci a turisté. Odpadky se posílají na recyklaci do hlavního města Káthmándú, uvedl web britské televize BBC. 

Horolezci v Himálaji musí schraňovat všechen odpad, který během svého lezení vyprodukují. Navzdory tomu ale každý rok místní průvodci najdou stovky kilogramů odpadu. 

Letošní kampaň za úklid odpadků se zaměřuje na věci, které mohou být recyklovány v hlavním městě Káthmándú díky soukromé společnosti Yeti Airlines. První den od spuštění kampaně se sebralo 1200 kilogramů odpadu, který se následně poslal na recyklaci. S odklízením odpadků z hor se bude pokračovat během celého roku. 

Největší část odpadu tvoří prázdné lahve a plechovky od piva, konzervy a odhozené horolezecké vybavení. V horách se našly například i kyslíkové lahve, které jsou nezbytné pro pobyt v nejvyšších polohách.

Projekty na odklízení odpadu vymysleli Šerpové, místní průvodci, a organizují je po desetiletí. Nyní se zapojil také Výbor na kontrolu odpadů Sagarmathského národního parku. Odpad ve vyšších polohách sbírají pouze Šerpové.

Minulý rok navštívilo region kolem 100 tisíc lidí. 40 tisíc z nich byli horolezci nebo turisté. Stejně jako s odpadky se výbor a Šerpové musí vypořádat také s biologickým odpadem, který po turistech zbyde. V roce 2015 tamní horolezecká asociace varovala, že lidské exkrementy jsou už dokonce v oblasti zdravotním rizikem. I proto byly kolem kempů rozmístěny přenosné toalety.

Zvyšující se počet horolezců také vyústil v nové nařízení, které zakazuje kvůli bezpečnosti lezení sólo a zahraničním horolezcům nařizuje místní průvodce.

Video Svatyně jako pozvánka na výstavu Magický Himálaj - Jolana Halalová
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi