Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Útoku z Ruska se obává další bývalý agent. Karpičkov měl být přiotráven na Novém Zélandu

Autor: ČTK, nkov - 
16. března 2018
08:00

Novozélandská policie prošetřuje tvrzení bývalého ruského dvojího agenta Borise Karpičkova, že se ho v roce 2006 na ulici ve městě Auckland pokusil otrávit neznámý útočník. Informovala o tom agentura AFP. Karpičkov incident popsal tento týden v pořadu britské televize ITV v souvislosti s nedávným pokusem o vraždu někdejšího ruského dvojího agenta Sergeje Skripala a jeho dcery nervovou látkou v Británii.

Karpičkov, který je podle novozélandského serveru Stuff lotyšského původu, působil jako agent sovětské tajné policie KGB. Když po rozpadu Sovětského svazu získalo Lotyšsko v roce 1991 nezávislost, vstoupil do služeb lotyšské rozvědky, ale současně pokračoval v práci pro ruskou FSB, jež se stala nástupkyní KGB.

Byl odhalen, ale v roce 1998 se mu podařilo na falešný pas z dob KGB uprchnout do Británie, kde požádal o politický azyl. V letech 2006 a 2007 pobýval na Novém Zélandu, kde se podle svých slov snažil na sebe neupozorňovat.

Když šel v roce 2006 po jedné z hlavních aucklandských tříd Queen Street, všiml si údajně, že ho nějací lidé pronásledují. Pak k němu přistoupil žebrák. "Cítil jsem, že mi hodil do obličeje jakýsi prášek. Potom zmizel," řekl Karpičkov v pořadu Good Morning Britain.

Vzápětí se Karpičkovovi začala točit hlava a večer se mu na těle objevila vyrážka. Po incidentu dlouhou dobu trpěl vážnými zdravotními problémy, v jejichž důsledku prý během dvou měsíců shodil 30 kilogramů.

Varování přišlo z Ruska

Novozélandská policie uvedla, že tvrzení Karpičkova prověřuje. "Víme, že Boris Karpičkov pobýval na Novém Zélandu od června 2006 do října 2007. Nyní zkoumáme naše složky, abychom zjistili, jaké máme o Karpičkovovi informace. Vzhledem k historické povaze této události nějakou dobu potrvá, než budeme schopni tento úkol dokončit," sdělila novozélandská policie.

Karpičkov v britské televizi rovněž prohlásil, že letos v únoru byl varován, že jemu a Skripalovi hrozí nebezpečí. Sdělil mu to prý telefonicky "velmi spolehlivý zdroj, který je vysokým představitelem jisté ruské tajné služby".

Na dotaz, zda se jedná o ruskou kontrarozvědku FSB, odpověděl Karpičkov, že ano. Skripal byl konkrétně jmenován, jakož i "několik dalších". Karpičkov tvrdí, že před touto zprávou neměl tušení, kdo Sergej Skripal je.

Skripal a jeho dcera byli 4. března otráveni v britském městě Salisbury nervovou látkou a zůstávají v kritickém stavu. Británie za viníka otevřeně označila Moskvu a oznámila, že v reakci vypoví ze země 23 ruských diplomatů a zruší plánované schůzky s Rusy na nejvyšší úrovni. Ruské ministerstvo zahraničí ve čtvrtek uvedlo, že v nejbližší době přijme kvůli vyhoštění ruských diplomatů proti Londýnu odvetná opatření.

smrk ( 16. března 2018 08:39 )

Je to stejná šaškárna jako když emerické slepice vykládají, že před 20-ti a 30-ti lety je někdo sexuálně obtěžoval. Kdyby se ti "agenti" chovali jak mají, tak je nikdo nebude otravovat.

mirkli ( 16. března 2018 08:31 )

Běžte s tím do zadele, dělali dvojité adenty možná i trojité, je to rizikop do kterého šli, tak co to řešíte. A v dnešní době jdou prostředky, které ani v těle ani nenajdete a nějaká velmoc bude používat prášek, aby na sebe upozornila. To stejný Skripala, jak to že britové ví co je a jak se to jmenuje? Proto, protožen tuto látku také vlastní!

Zobrazit celou diskusi