Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Policie v Mexiku zadržela nájemného vraha: Je podezřelý z únosu studentů před 4 lety!

(ilustrační foto)
(ilustrační foto)  (Autor: ČTK)
Autor: ČTK - 
14. března 2018
06:44

Mexické úřady zatkly člena zločineckého gangu, jehož označily za klíčového podezřelého v případu zmizení 43 studentů na jihu Mexika v září 2014. Některá mexická média uvedla, že tento nájemný vrah přezdívaný Žába by mohl vnést více světla do případu zmizení studentů. Server BBC Mundo ale šetří optimismem, neboť v této kauze byla zatčena již stovka osob a případ stále není objasněn.

Skupina 43 studentů pedagogické školy z Ayotzinapy, kterou navštěvují pouze muži, se pohřešuje od střetu policie se studenty v noci z 26. na 27. září 2014 v jihomexickém městě Iguala (stát Guerrero). Podle některých zdrojů policie pronásledovala a posléze střílela na několik autobusů údajně proto, že je studenti ukradli. Devět lidí, včetně pěti studentů, policie tehdy zastřelila a čtyři desítky studentů zmizely.

Podle pozdějšího oznámení mexické prokuratury zadrželi 43 studentů místní zkorumpovaní policisté a údajně na žádost tamního starosty Josého Luise Abarky je předali místnímu zločineckému gangu. Důvodem mohly být nekalé praktiky Abarky a jeho rodiny, proti nimž chtěli údajně studenti protestovat.

Podle oficiální verze prokuratury místní gang studenty zavraždil a jejich těla spálil na skládce u města Cocula. Tomu ale nevěří příbuzní obětí, kteří od té doby pravidelně pořádají demonstrace za vyšetření celé kauzy. Verzi prokuratury zpochybnilo i několik mezinárodních vyšetřovacích týmů. Úřady dosud identifikovaly pouze jednoho z pohřešovaných studentů, jehož ostatky našly nedaleko Coculy.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi