Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Spálit fotografii krále je svoboda projevu, zastal se Evropský soud dvou Katalánců

Autor: ČTK, mah - 
13. března 2018
22:08

Evropský soud pro lidská práva se zastal katalánských separatistů ve sporu se Španělskem. Katalánci byli španělskými soudy dříve odsouzeni k trestu vězení a následně k pokutě za to, že v roce 2007 na demonstraci spálili fotografii španělského královského páru. Podle Evropského soudu tím ale španělská justice porušila právo na svobodu projevu Katalánců, soud to uvedl ve své tiskové zprávě.

Soud ve zdůvodnění svého verdiktu mimo jiné uvedl, že spálení fotografie bývalého španělského krále Juana Carlose I. a jeho manželky nebyl osobní útok. Podle soudu Katalánci pouze vyjádřili svůj názor, když kritizovali instituci, která „podle jejich názoru okupuje Katalánsko“. Soud též rozhodl, že úmyslem nebylo podněcování k násilí. Právě to byl klíčový argument ve zdůvodnění verdiktu španělského zvláštního soudu z roku 2008.

Soud ve Štrasburku rozhodl, že Španělsko musí Enriku Sternovi a Jaumemu Rourovi zaplatit každému jako odškodnění 2700 eur (téměř 70.000 korun) a společně jim uhradit ještě 9000 eur (skoro 230.000 korun) jako náklady řízení. Podle soudu Španělsko porušilo článek 10 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, který zakotvuje právo na svobodu projevu.

Enric Stern a Jaume Roura se v září 2007 zúčastnili v katalánském městě Girona demonstrace proti návštěvě španělského krále Juana Carlose I. Na manifestaci zapálili fotografii královského páru. Kvůli tomu byli posléze španělským soudem odsouzeni k 15 měsícům vězení za urážku královské koruny. Trestu vězení se mohli vyhnout zaplacením pokuty 2700 eur, což také učinili.

Oba Katalánci se posléze odvolali ke španělskému Ústavnímu soudu, který ale trest potvrdil s tím, že podněcovali k nenávisti a násilí vůči králi a monarchii. V říjnu 2015 podali oba stížnost do Štrasburku.

Čtěte více: Bouřlivé Katalánsko - 7 důvodů, proč tam vycestovat!

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi