Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dnes Země čelí solární bouři. Může vám vypadnout proud, či ztratíte signál GPS

Autor: Darina Jíchová - 
14. března 2018
08:06

Agentura NASA ohlásila, že na povrchu Slunce zachytila obrovské erupce s výrony koronální energie, tedy obrovského množství rentgenového, ultrafialového a gama záření, doprovázeného rychlými svazky částic. Na středu proto byla vydána výstraha před solární bouří G1, která by mohla způsobit nejen výpadky proudu, ale také poškodit satelity. Na svědomí by mohla mít i naprosto okouzlující polární záři, napsal deník Daily Mail.

Erupce na Slunci nejsou žádným překvapivým jevem. Navíc v období rovnodennosti, kolem 20. března a 23. září, slábne magnetické pole a tvoří se v něm trhliny, a příliv koronální energie v podobě bouře má tak možnost proniknout na Zemi. Odborníci se shodli, že během středy by Zemi měla zasáhnout právě taková bouře.

Trhliny v magnetickém poli

Jsou hlášeny výpadky proudu, ale lidé by se měli připravit na to, že dojde k přerušení radio signálu a GPS, protože bouře může poničit satelity. Toto by nejvíce mohla pocítit letadla a letecké společnosti. Nejočekávanějším jevem je asi vliv bouře na polární záři, ta by mohla být vidět i v nižších oblastech severní a jižní zeměpisné šířky, normálně je viditelná od 60° a 72°. Spatřit by ji mohli lidé v některých částech Skotska, v severní Anglii, v amerických státech Michigan a Maine.

Erupce na Slunci a roj koronální energie Erupce na Slunci a roj koronální energie | Profimedia.cz

„Mírná geomagnetická bouře by měla k Zemi dorazit 14. a 15. března,“ oznámil Národní úřad pro oceán a atmosféru (NOAA). NASA zaznamenala na Slunci dvě větší erupce kategorie X, jejichž výron energie mířil přesně proti Zemi. Jedná se o největší erupce tohoto roku a zároveň jedny z nejsilnější současného slunečního cyklu, který se nazývá „solární minimum“ a začal v roce 2007.

Škody za miliardy korun

Geomagnetické bouře mají různé škály, nejnižší začíná písmenem G, někde uprostřed se nachází kategorie R a nejnebezpečnější jsou bouře řádu S. NOAA se domnívá, že zítřejší bouře bude velmi mírná G-1, pokud by zasáhla opravdu velkou trhlinu v magnetickém poli, mohlo by pak jít o bouři G-2. Nicméně stále by to byla bouře umírněná. I přes toto hodnocení může způsobit škody za miliardy korun, zvláště pokud poškodí satelity na oběžné dráze.

K Zemi míří solární bouře. K Zemi míří solární bouře. | Profimedia.cz

6010 ( 14. března 2018 11:39 )

Aha, tak proto mne bolí od božího rána hlava jako střep.

Zobrazit celou diskusi