Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Bijte své manželky,“ radil mužům poslanec. Jeho vyjádření vzbudilo šok a pobouření

Autor: Darina Jíchová - 
13. března 2018
20:29

Ugandský poslanec Onesimus Twinamasiko během rozhovoru v televizi NTV řekl, že „muž má právo ukázňovat svoji ženu“. Celou situaci rozvedl a podal návod k tomu, jak by manželé měli trestat své partnerky. „Bijte své manželky, je to vaše právo, povalte ji na zem a jednu jí vražte,“ prohlásil v přímém vysílání, informovala stanice BBC.

„Pokud nesouhlasíte s chováním své manželky, musíme ji usměrnit a potrestat, jako muž na to máte právo. Zatřeste s ní, povalte ji na zem, zmlaťte ji a už si to nikdy nedovolí,“ nechal se slyšet Twinamasiko. Jeho výrok ale sklidil kritiku, nejvíce se do něj lidé pustili na sociálních sítích. Jeho postoj se samozřejmě nelíbil ani organizacím prosazujícím práva žen, jedna z těchto skupin navrhla, že by se měl politik nechat léčit.

Ženy požadují omluvu

„Poslanec Twinamasiko by se měl veřejně omluvit všem ženám, které se staly obětí domácího nebo jiného násilí, uvedla Diana Kagerová z Centra pro prevenci domácího násilí (CEDOVIP). „Měl by být čestný a celé své prohlášení stáhnout. Je zarážející, že člen našeho parlamentu schvaluje násilí na ženách, vždyť je to zločin a on ho nemůže jen tak ospravedlnit,“ dodala.

Více než jedna z pěti žen ve věku mezi 15 a 49 lety má osobní zkušenost s domácím nebo sexuálním násilím v Ugandě. Potvrdila to vládní zpráva z loňského roku. Výrok Twinamasikoho pobouřil veřejnost a uživatelé Twitteru okamžitě začali sdílet své reakce a ve svých příspěvcích začali požadovat politikovu rezignaci. „To je porušení parlamentního kodexu chování, měl by rezignovat,“ psali lidé na Twitteru.

„Myslel jsem jen facku.“

V dalším rozhovoru, tentokrát pro BBC, se Twinamasiko snažil svůj postoj vysvětlit. „Nemyslel jsem nějaké brutální napadení, kterým by muž ženě způsobil vážné zranění nebo by ji zabil. Mluvil jsem o facce. To je v pořádku, aspoň podle mě ano. Je to krátké rychlé upozornění, že je něco špatně a že to musíme vyřešit,“ uvedl. „Taky jsem jednou dostal facku od své ženy a všechno jsme vyřešili i já jsem ji několikrát udeřil a nikdy to nebyl problém,“ vysvětlil.

Kagerová ale s jeho názorem nesouhlasí. „Násilí nikdy není řešením, jeho postoj naprosto popírá to, za co většina skupin pro práva žen bojuje. Nikdy nevíte, kam jedna facka může vést,“ dodala, že existují jiná řešení, jak konflikt vyřešit. „Manželé mohou docházet na konzultace, pokud nejsou schopni své problémy vyřešit sami,“ uvedla, když se dozvěděla o násilí mezi Twinamasikovými.

Ugandský prezident Yoweri Museveni na rozdíl od poslance Onesimuse Twinamasika násilí na ženách neschvaluje. Ugandský prezident Yoweri Museveni na rozdíl od poslance Onesimuse Twinamasika násilí na ženách neschvaluje. | Profimedia.cz

„Spoustě mužů jejich vlastní pýcha nedovolí vyhledat pomoc, pokud mají neshody v manželství. Naše organizace jim chce ale ukázat, že je to v pořádku, každý občas potřebuje pomoc,“ řekla Kagerová. „Je to smutné, když se muž – vládní přestavitel – nebojí veřejně vystoupit s tím, že schvaluje bití, byť fackování, žen a sám to praktikuje,“ doplnila také, že Twinamasiko a jemu podobní byli proti změnám v ugandském zákonu o manželství a rozvodech.

Prezident: Muži, kteří bijou ženy, jsou zbabělci

Zdá se, že Twinamasikovu veřejnou reakci vyvolalo prohlášení prezidenta země Yoweriho Museveniho, který důrazně označil všechny muže, kteří se dopouštějí násilí na ženách, za zbabělce. „Muži, kteří bijí ženy, jsou hlupáci a zbabělci,“ řekl shromážděnému davu během oslav Mezinárodního dne žen v hlavním městě Ugandy Kampale.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Dannero ( 13. března 2018 21:24 )

poslanec by si měl dávat pozor, co říká, protože jeho názor o bití žen je pouze z pozice síly a na to může chlapec dojet protože takové jako je on chrání pouze zákony před těmi co by si naopak rádi "pohráli" s takovými násilnickými idioty jako je on.

kryssa ( 13. března 2018 21:12 )

Br už jsem se lekl že to budeš psát o těch černejch smradlavejch opicích. To by ti asi administrátor zatrhnul příspěvky tak jako mě na novinkách. Moc hezká bajka. A jsem rád že obyčejný člověk /ne poslanec/ dokáže jednoduchým způsobem říci budoucí pravdu.

Zobrazit celou diskusi