Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Němci řeší nacistický paragraf o potratech. Merkelová by ho ponechala

Autor: Darina Jíchová - 
11. března 2018
19:50

Německá vláda bude jednat o zrušení ustanovení trestního zákoníku, který pochází z doby nacistů. Nařízení zakazuje doktorům informovat těhotné ženy o tom, že mají možnost potratu. Pokud by nějaký lékař nařízení porušil, mohl dostat až dvouletý trest ve vězení. Rozhodnutí v této záležitosti by mělo vzejít příští týden, informoval deník The Guardian. A úpravy se nelíbí německé kancléřce Angele Merkelové.

Podle paragrafu 219a německého trestního zákoníku se lékař dopouštní zločinu, pokud těhotnou ženu informuje o potratu nebo zákrok provede. Byla-li by prokázána jeho vina, čekal by ho trest odnětí svobody na dva roky a vysoká pokuta. Tento bod zákoníku pochází z roku 1933 a navrhla ho nacistická strana.

Liberálové versus konzervativní kancléřka

Německý sněm je nyní rozdělen na dvě půlky, liberální strany se chtějí dodatku zbavit, kdežto ty konzervativní v čele s koalicií CDU/CSU a SPD kancléřky Angely Merkelové jsou pro to, aby byl zachován v plném rozsahu.

Sociálně demokratická strana (SPD) a její předsedkyně Eva Höglová byly nejdříve na straně liberálů: Zelených, Svobodné demokratické strany (FDP) a ultralevicové Die Linke, a chtěly nařízení zrušit. Po koaliční dohodě s CDU a CSU se ale SPD přiklonila ke konzervativcům.

Ke kampani za zrušení dodatku 219a o potratech pocházející z doby vlády nacistické strany se připojilo mnoho lidí. Plány jim může zhatit koalice v čele s Angelou Merkelovou. Ke kampani za zrušení dodatku 219a o potratech pocházející z doby vlády nacistické strany se připojilo mnoho lidí. Plány jim může zhatit koalice v čele s Angelou Merkelovou. | reprofoto/twitter

FDP oznámila, že by ale hlasovala pro případnou úpravu zákona, ne však pro jeho úplné zrušení. O starém nařízení se mluví od listopadu 2017, kdy prominentní gynekoložka Kristina Hänelová odmítla zaplatit pokutu v přepočtu 152 tisíc korun, protože na stránky své ordinace umístila plakát s informacemi o potratech.

Hänelová zahájila kampaň a nasbírala 150 tisíc podpisů. Jejím cílem bylo upozornit na naprosto archaické nařízení, které je v německém zákoníku. Svou petici pak předložila parlamentu.

„Nejde o to, že by najednou všichni byli pro potraty. Je ale mojí povinností jako doktorky nabídnout mým pacientkám tu nejlepší péči a představit jim všechny jejich možnosti,“ řekla Hänelová německým novinám TAZ. Teprve její iniciativa upozornila právníky na to, jak je zákon restriktivní.

Lékařka: Masové rozšíření potratů nenastane

Otázku potratu zpracovává v trestním zákoníku paragraf 218 a je hodnocen stejně jako vražda a neúmyslné zabití. Nicméně pokud je proveden do 12. týdne těhotenství a po konzultaci s odborníkem, není čin trestně stíhán. Ke konzultaci ale kvůli bodu 219a nemůže teoreticky dojít, protože ji dodatek k zákonu o potratu zakazuje.

„To je typické pro rok 1933 a pro nacisty, chtěli zdiskreditovat židovské lékaře, homosexuály a komunisty. Je hrozné, že v roce 2018 se stále řídíme jejich nařízeními,“ uvedli lidé z kampaně za zrušení tohoto zákonu.

Je nejisté, jak se při jednání rozhodne koalice, ale mnozí se nechali slyšet, že by se mohli přiklonit k přepracování dodatku 219a. „Neznám žádnou ženu, která by se koukla na plakátek o potratu a řekla si: To je super, půjdu na potrat. Hänelová nikoho neohrozila a ani se nezasazuje o jejich masové šíření,“ uvedla Cornelia Möhringová ze strany Die Linke.

V Česku je potrat legální až do 24. týdne

Debaty o zákonech o potratech jsou časté. Irsko čeká v následujících týdnech velké „potratové“ referendum, oproti tomu v Polsku panují přísné protipotratové zákony. V Česku je interrupce legální do 12. týdne těhotenství u všech žen a do 24. týdne po konzultaci s lékařem. Ošetřující gynekolog v některých případech dokonce může sám potrat doporučit.