Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Le Penová uhájila vedení Národní fronty. Jejímu otci sebrali čestnou funkci

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
11. března 2018
14:25

Předsedkyní francouzské krajně pravicové Národní fronty (FN) bude nadále její dosavadní šéfka Marine Le Penová. Rozhodl o tom v neděli jednomyslně sjezd strany, kde se Le Penová o funkci ucházela jako jediná kandidátka. Účastníci sjezdu zároveň ze stanov vyjmuli ustanovení o čestném předsedovi, kterým byl dosud otec Le Penové a zakladatel strany Jean-Marie Le Pen.

Le Penová a její otec měli kolem směřování strany dlouhodobé neshody, které vygradovaly kvůli Le Penovým antisemitským výrokům. Strana nakonec svého zakladatele v roce 2015 ze svých řad vyloučila, odejmutí čestného předsednictví ale nedovolil soud. Proto se nyní sjezd rozhodl funkci zcela zrušit, a veškeré vazby s Le Penem tak definitivně zpřetrhat.

Dalším krokem na cestě k nové identitě této nacionalistické strany má být změna názvu, kterou by měl sjezd schvalovat.

FN loni utrpěla dvojí porážku ve volbách, když nejprve Marine Le Penová výrazně prohrála ve druhém kole prezidentských voleb s Emmanuelem Macronem a poté strana v červnových parlamentních volbách v 577členném Národním shromáždění získala jen osm křesel.

 

panchovilla ( 11. března 2018 15:36 )

Starej Le Penn věděl,o čem mluví,strana se jen pohodlně přizpůsobuje dnešnímu společenskému systému a stává se populistickou.

Zobrazit celou diskusi