Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Trump se těší na schůzku s Kimem. Čeká obrovský úspěch a dohodu snů

Autor: ČTK, kal - 
11. března 2018
08:57

Americký prezident Donald Trump má za to, že jeho schůzka se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem bude mimořádně úspěšná. A mohla by přinést „nejlepší dohodu na světě“. V sobotu ale zároveň připustil, že může skončit nezdarem. Trump dodal, že se KLDR zavázala neuskutečnit do té doby žádnou další raketovou zkoušku.

„Myslím se, že co se týče Severní Koreje, proběhne to velmi dobře. Myslím, že dosáhneme obrovského úspěchu, že to bude něco velmi přínosného. Máme obrovskou podporu,“ řekl prezident před cestou do Pensylvánie, kam letěl vrtulníkem.

„Může se stát, že rychle odejdu, nebo se posadit a uzavřít nejlepší dohodu na světě,“ řekl později na politickém shromáždění v Pensylvánii Trump. Podle amerického prezidenta chce KLDR uzavřít mír. „Myslím, že je načase,“ prohlásil.

Telefonáty s lídry Japonska a Číny

Přesné datum setkání Trumpa se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem Bílý dům zatím nezveřejnil. O chystaném setkání se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem s dalšími světovými lídry si už ale volal s japonským premiérem Šinzó Abem a čínským prezidentam Si Ťin-pchingem. Na Twitteru naznačil, oba státníci plánované historické setkání uvítali.

„Hovořil jsem s japonským premiérem Abem, který je velmi nadšený rozhovory se Severní Koreou,“ oznámil Trump. Předtím na Twitteru informoval také o dlouhém rozhovoru s čínským prezidentem. „Prezident Si mi řekl, že oceňuje, že USA usilují o diplomatické řešení problému, než aby se uchylovaly ke zlověstné alternativě. Čína je nadále nápomocná!“ napsal Trump.

Jihokorejský emisar Čchong Ui-jong v noci na pátek oznámil zprávu o dojednané schůzce Donalda Trumpa s Kim Čong-unem. Ve světě tato informace vyvolala většinou opatrný optimismus, neboť po vzájemných ostrých výpadech obou politiků z minulosti jde o průlom, který by mohl přispět k denuklearizaci Korejského poloostrova.

Zastavené raketové testy KLDR

Prezident Trump sdělil, že KLDR slíbila, že kvůli schůzce zastaví raketové testy. „Severní Korea neprováděla testy od 28. listopadu a slíbila, že je nebude dělat během našich schůzek. Věřím, že tento závazek splní,“ napsal na Twitteru.

Trump je v Pensylvánii, protože v úterý se tam konají doplňovací volby do Sněmovny reprezentantů. Pokud by místo získali demokraté, byla by to ve Sněmovně první ztráta pro republikány od nástupu Trumpa do Bílého domu.

Dannero ( 11. března 2018 09:30 )

Ještě by mě zajímalo jestli USA na oplátku zastaví svá vojenská cvičení kolem KLDR protože pokud vím tak se to stále děje.

Zobrazit celou diskusi