Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

V Bratislavě po vraždě Kuciaka demonstrovalo 30 tisíc lidí. Pak táhli na Fica

Autor: mah, ČTK - 
9. března 2018
19:30

Tisíce lidí zaplnily v pátek odpoledne centrum Bratislavy na demonstraci proti vládě premiéra Roberta Fica a za nezávislé vyšetření vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho partnerky. Na protest do metropole přišlo podle odhadů některých slovenských médií přes 30 tisíc lidí, list Denník N psal až o 50 tisících účastníků. Šlo tak o největší demonstraci od protikomunistických mítinků v roce 1989. Další demonstrace byly svolány do několika desítek měst po celé zemi a v zahraničí.

„Slovensko je v posledních dnech otřeseno tak, jak dlouho nebylo. Chceme se postavit za slušnou a demokratickou zemi,“ řekli z pódia v úvodu demonstrace její organizátoři, občanští aktivisté Juraj Šeliga a Karolína Farská.

Demonstranti už v úvodu shromáždění, které trvalo asi hodinu a během něhož nebyly hlášeny žádné incidenty, křičeli „Dost bylo Fica“ nebo „Odstoupit, odstoupit“. Mnozí přišli s transparenty s nápisy jako například „Pozor, padá vláda“ nebo „Chceme slušné Slovensko“. Mnozí stejně jako během takzvané sametové revoluce v roce 1989 cinkali klíči nebo používali řehtačky.

Video  Matka zastřelené Martiny zpochybňuje vyšetřování. Podle rodiny nesedí datum vraždy.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Z pódia vystoupili s projevem zástupci novinářů, učitelů, pracovníků sociálních služeb či herců, ale například i sestra zavražděného novináře Kuciaka. „Chci vám všem říct jedno velké děkuji. Děkuji za to, že jste tady, že se zajímáte a za to, že vám to není jedno. Ani Martince a Jankovi to nebylo jedno,“ řekla Mária Kuciaková, po jejímž vystoupení dva odpověděl dlouhým potleskem.

Potleskt si vysloužil také odvolaný trnavský arcibiskup Róbert Bezák. „Možná jsme se naučili být lhostejní, naučili rezignovat při těch všech kauzách a skutcích, které se staly, či nestaly. Ale aby zabití člověka prošlo vedle nás a ztratilo se v čase, to by znamenalo, že jsme morálně rozvrácení,“ řekl z pódia oblíbený slovenský duchovní Bezák.

Slováci demonstrovali už před týdnem

Už před týdnem se na Slovensku a v zahraničí konala vzpomínková shromáždění za Kuciaka a jeho partnerku Martinu Kušnírovou. Zúčastnily se jich tisíce lidí, dnešní protesty ale byly masivnější. Řada vysokých škol dala studentům volno, aby se mohli demonstrací zúčastnit.

Stejně jako před týdnem i tentokrát se po skončení shromáždění v centru Bratislavy přesunulo několik stovek lidí k úřadu vlády, kde zpívali státní hymnu, skandovali hesla proti Ficovi a proti vládě. Demonstranti také pověsili na oplocení úřadu vlády více transparentů či plakátů, například s nápisy „Mafie odstoupit“ či „Fico je korupce“.

Video  Kiska chce novou vládu nebo předčasné volby. Fico ho obvinil z tajné schůzky se Sorosem.  - tv Joj
Video se připravuje ...

Kiska volá po nových volbách nebo změnách ve vládě

Slovenský prezident Andrej Kiska dříve vybídl k rozsáhlé rekonstrukci vlády nebo k vypsání předčasných voleb jako způsobu řešení krize důvěry ve stát po vraždě novináře Kuciaka a jeho partnerky. Premiér Fico za to Kisku obvinil ze snahy o mocenské hry a z destabilizace země. Fico dříve v tomto týdnu také zpochybňoval občanské protesty, později ale řekl, že právo na shromažďování a právo na vyjádření vlastního názoru považuje za základní prvek demokracie.

Jedna ze tří koaličních stran zase vybídla k odchodu ministra vnitra Roberta Kaliňáka, který takový krok v uplynulých dnech odmítl.

Kuciak ve svém nedokončeném článku psal o aktivitách italských podnikatelů na východním Slovensku, které média spojují s mafií, a také o vazbách jednoho z nich na blízké spolupracovníky premiéra Fica. Reportér se v minulosti věnoval i podezřením z daňových podvodů, které se týkaly také lidí médii označovaných za blízké Ficově straně Směr-sociální demokracie.

kbp27 ( 10. března 2018 12:50 )

ooo PARDON, kedze to bol len POKUS o kradez a ten nevysiel, tak su vlastne vsetci co v tom mali prsty nevinni. O com svedci odvolanie ministra skolstva a varovny list z EU. Ja sa samozrejme ceskej diskusnej skupine ospravedlnujem. Podla slovenských meradiel ked si nieco strcim v obchode do vacku a chyti ma SBS-ka, tak bola kradez neuspesna a teda nie som zlodej.

Agusia Drasch ( 10. března 2018 10:31 )

Běžte radší za Ural vy rusáci, čeká tam na vás Nataša!

Agusia Drasch ( 10. března 2018 10:29 )

Hnat je třeba ten ficovský prorusky póvl za Ural!!!

arne100 ( 10. března 2018 10:05 )

Já se nestačím divit co je tady žvanilů a nadávek na USA a Židy.Jste ubožáci nic nevíte ale jen váš ubohý mozek něco vymyslí až honem sem a žvejkáte.Mě osobně stačí když se podívám na některé ksichty v parlamentu či senátu a stačí mě to.Víc nepotřebuji komentovat.

europa ( 10. března 2018 08:43 )

V čele aktivisté. To hovoří za vše. Slováci si vlastní blbostí kopou hrob. Až jim konečně dojde, kdo za tím stojí a o co mu jde, bude pozdě.

Zobrazit celou diskusi