Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

„Mohou vést děti k násilí.“ Trump kritizoval videohry při setkání s jejich tvůrci

Autor: ČTK, Darina Jíchová - 
9. března 2018
13:19

Americký prezident se v noci na pátek v Bílém domě setkal s tvůrci počítačových videoher, jejichž často brutální scény podle Donalda Trumpa mohou mládež inspirovat k násilí. Schůzky se účastnili i kritici videoher, šéf Bílého domu podle agentury AP vyslechl názory obou stran.

Vědecké výzkumy prováděné po desetiletí podle amerických médií neprokázaly souvislost mezi násilnými scénami v počítačových hrách a úrovní zločinnosti americké mládeže. Trump má přesto obavy, že vyobrazení násilných scén může s mírou zločinnosti souviset. Utvrdil ho v tom prý únorový masakr ve floridské škole, kde devatenáctiletý Nikolas Cruz postřílel sedmnáct lidí.

Z jednání zákaz nevzešel

Žádné kroky k omezení počítačových videoher ale Trump podle účastníků schůzky nenavrhl. Přestože po floridském incidentu prezident neskrýval zájem na omezení prodeje střelných zbraní, žádné legislativní návrhy z Bílého domu zatím nezazněly.

V USA se odpor proti brutálním scénám na internetu zvedl zejména po roce 1992, kdy se začala šířit hra Mortal Kombat. O dva roky později byla zavedena pětistupňová škála, s jejíž pomocí jsou videohry podle míry brutality označovány. Nejvyšší soud USA v roce 2011 zrušil kalifornský zákon, který zakazoval prodej videoher dětem. Ve zdůvodnění se uvádělo, že na videohry stejně jako na další média se vztahuje první dodatek americké ústavy zaručující svobodu slova.

Trumpa šokovaly Barronovy hry

Není to poprvé, kdy Trump vystoupil proti brutalitě videoher, v roce 2012 na svém Twitteru sdílel: „Videohry dělají ze svých hráčů monstra, tuhle glorifikaci brutality a zabíjení musíme zastavit.“ Pár dní po střelecké tragédii ve floridském Parklandu o počítačových hrách promluvil znovu a poznamenal, že byl otřesen, když viděl scény z oblíbených her svého nejmladšího syna Barrona.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi