Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Chlípná pouť do Mekky. Muslimky řekly, kam jim muži sahali při svatém rituálu

Autor: Darina Jíchová - 
10. března 2018
15:30

Každoročně podnikají tisíce muslimek pouť do Mekky, jedná se o muslimský posvátný rituál a jeden z pěti pilířů islámu. V posledních týdnech se ale několik žen osmělilo a pod vlivem hnutí MeToo promluvily o svých zážitcích se sexuálním násilím na pětidenní pouti. Všechno začalo příspěvkem na Facebooku, který byl sice později stažen, ale spustil lavinu obdobných zpovědí, informovala stanice CNN.

Novináři shromáždili zpovědi několika žen, které se staly oběťmi sexuálního zneužívání během své cesty do Mekky. Muslimky vystoupily poté, co Pákistánka napsala na Facebooku, že byla v Mekce během poutě znásilněna. Její příspěvek ze sociální sítě záhy zmizel, jejího příkladu následovaly další ženy a sdílely své příběhy. Hadždž, tedy pouť do Mekky, by měl vykonat každý muslim. Každý rok se jí účastní statisíce lidí, 42 procent tvoří ženy.

„Chytil mě za prsa a sprostě osahával. Musela jsem to vydržet“

K většině sexuálních útoků dochází při rituálu tawáf, kdy věřící proti směru hodinových ručiček obchází svatyni Ka´bu. Mnoho z nich bylo nahlášeno saúdské policii, ale ta ženy prý naprosto ignorovala. Úřady toto obvinění popírají a přislíbily, že do jednotek zajišťujících bezpečí během poutě přijmou více strážníků, mezi nimi i ženy, které by obětem znásilnění a obtěžování pomáhaly. Loni v záři byl dokonce vydán královský výnos, který zakazuje sexuální násilí.

Do Mekky ročně přijíždějí sta tisíce muslimů, skoro polovinu tvoří ženy. Do Mekky ročně přijíždějí sta tisíce muslimů, skoro polovinu tvoří ženy. | ČTK

S reportéry CNN promluvilo několik muslimek, které na pouti do Mekky zažily sexuální obtěžování. Některé z nich se rozhodly zůstat v anonymitě. Jako první se svým příběhem vystoupila Asra Nadeemová, Pákistánka, která nyní žije ve Spojených státech.

„Stalo se to v roce 2006, tehdy mi bylo 21 let,“ začala. Popsala, že se chystala vykonat rituál tawáf, čím blíž byla svatyni Ka´ba, tím hustější byl dav. „Najednou mě někdo plácl přes zadek, myslela jsem, že to byla náhoda. Pak mě někdo chytil za prsa, za mnou stál muž a sprostě mě osahával. Nemohla jsem nic dělat, nebylo, kam utéct. Lidé byli nahuštění jeden na druhém, musela jsem to vydržet,“ vypověděla.

Ruka mezi nohama a ztopořený penis v obličeji

„Později jsem o tom mluvila s několika muslimkami, měly podobnou zkušenost. Do Mekky se už nikdy nevrátím, místo duševního naplnění z toho mám trauma,“ dodala. S osaháváním má zkušenost i nejmenovaná Britka žijící v Asii.

„V Mekce jsem byla několikrát, ale rok 2007 byl poslední. Bylo mi 32 let. Během tawáfu mi jeden muž sahal na prsa, nešlo o letné dotyky, brutálně je svíral. Druhý den mi někdo strčil ruku mezi nohy, to jsem hned ohlásila, ale policie to nechtěla slyšet,“ sdělila novinářům. Uvedla také, že ke všemu došlo za denního světla a policie jí nepomohla.

I další muslimky se setkaly s osáháváním a nezájmem policie. Největší trauma si z Mekky odnesla Anúshe Mushtaqová. „Bylo mi deset, v Mekce jsem byla s rodiči, ale v davu vás neochrání ani oni. Bylo mi tak nepříjemně, muži osahávali mě i moji sestru, jeden mi strčil svou erekci přímo do obličeje. Nikdy jsem o tom s nikým nemluvila, stydím se za to. Poté, co jsem slyšela, že některé ženy byly i znásilněny, rozhodla jsem se promluvit,“ řekla Mushtaqová.

Muslimky chtějí změnu

Uvedla také, že si vyslechla příběhy mnoha dívek a žen. „Na věku nezáleží. K osahávání dochází v davu, během rituálů. Nebezpečné jsou ale i cesty do města k hotelům. Oddělí vás od ostatních a pak znásilní. Je jim jedno, že jste stále na posvátné půdě,“ uvedla Mushtaqová a vyzvala k aktivitě. Chce, aby už k podobným útokům nedocházelo.

„Do Mekky se chci vrátit, chtěla bych, aby tam ženy byly v bezpečí. Útokům můžeme předejít, když o problému budeme mluvit,“ dodala.

Vše o islámu najdete na Blesk.cz zde >>>