Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Německou diplomacii nově povede ve vládě Merkelové „advokát“ migračních kvót

Autor: ČTK - 
9. března 2018
12:11

Německým vicekancléřem a ministrem financí se stane dosavadní primátor Hamburku Olaf Scholz, šéfem diplomacie zase nynější ministr spravedlnosti Heiko Maas. Jména členů další vlády velké koalice CDU/CSU a SPD oznámilo vedení sociální demokracie. Do kabinetu vedeného znovu kancléřkou Angelou Merkelovou (CDU) posílá tři muže a tři ženy.

Devětapadesátiletého Scholze a jedenapadesátiletého Maase do vlády doprovodí také místopředseda poslanecké frakce SPD Hubertus Heil, který se stane ministrem práce a sociálních věcí, a dosavadní ministryně pro rodinu Katarina Barleyová, která stane v čele rezortu spravedlnosti.

U zasedacího stolu kabinetu v šestém patře berlínského kancléřství se s nimi bude pravidelně setkávat také nová ministryně životního prostředí Svenja Schulzeová a ministryně pro rodinu Franziska Giffeyová. Schulzeová dosud působila jako generální tajemnice sociální demokracie v nejlidnatější spolkové zemi Severním Porýní-Vestfálsku, Giffeyová byla zase starostkou berlínské čtvrti Neukölln.

CDU/CSU se obávají deficitu v rozpočtu

Trojice političek a trojice politiků by se svých úřadů měla ujmout ve středu nedlouho poté, co Merkelovou na post kancléřky již počtvrté zvolí Spolkový sněm.

Největší pozornost z nich bude upřena na ministry financí a zahraničí – Scholze a Maase. Scholz bude pod drobnohledem politiků koaliční CDU/CSU, kteří mají obavu z toho, aby státní rozpočet pod vedením sociálního demokrata nešel po několika letech znovu do deficitu. Šéfka poslanců SPD Andrea Nahlesová, která se v dubnu zřejmě stane předsedkyní strany, ale při představení příštích ministrů vyjádřila přesvědčení, že Scholz patří k nejlépe profilovaným politikům v oblasti financí, což podle ní dokázal i svým dosavadním působením v Hamburku.

 Maas prý prokázal diplomatický talent

Myslím si, že Heiko Maas bude velmi dobrým ministrem zahraničí,“ řekla zase na adresu druhého politika. Maas, kterého čeká řešení řady složitých mezinárodněpolitických otázek, podle ní ve funkci ministra spravedlnosti prokázal diplomatický talent a zároveň pevnost svých postojů, když šlo třeba o to, postavit se rasismu. Oboje se mu podle Nahlesové bude velmi dobře hodit i v čele německé diplomacie.

CDU a CSU své ministry představily už dříve. Velká koalice bývala ve spolkové republice naprostou výjimkou. Do roku 2005, kdy Merkelová poprvé stanula v čele vlády, vznikla jen jednou, a to v 60. letech. Nyní se tak ale stane již potřetí za čtyři volební období.

Maas chtěl potrestat Maďarsko kvůli kvótám

Hass jako ministr spravedlnosti a ochrany spotřebitele mimo jiné kritizoval východní členy EU za neochotu přijímat uprchlíky na základě kvót. V případě Maďarska loni navrhl, aby EU potrestala Budapešť, pokud se svého konfrontačního kurzu nevzdá. Reagoval tak na prohlášení šéfa maďarské diplomacie Pétera Szijjártó, který po zamítnutí žaloby Budapešti a Bratislavy proti systému přerozdělování běženců podle kvót řekl, že Maďarsko chce samo rozhodovat, kdo v zemi může žít.

Porušení verdiktu Soudního dvora EU by mělo mít finanční následky. Kdo odmítá evropskou soudržnost v otázce uprchlíků, nemůže počítat s evropskou solidaritou ve finančních otázkách,“ řekl Maas.

Má i přezdívku „ministr pravdy“

V Německu je Maas znám jako tvrdý kritik nenávistných projevů. Stál také za prosazením zákona, podle kterého hrozí sociálním sítím pokuta až 50 milionů eur (1,3 miliardy eur), pokud nebudou důsledně mazat protiprávní obsah. Tento právní předpis má ale i řadu odpůrců, kteří se obávají ohrožení svobody slova. Kritici tohoto zákona, který byl schválen loni, Maasovi s odkazem na antiutopický román 1984 George Orwella vzkázali, že by svůj úřad měl přejmenovat na ministerstvo pravdy.

Video  První projev Merkelové po volbách: Doufali jsme v lepší výsledek.  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

crush ( 9. března 2018 15:49 )

Jak vystrihnutý z čias 2. Svetovej vojny. Ide z neho strach. Čomu sa hentá stále tlemí?!?

Zobrazit celou diskusi